fbpx

Pihavaloissa piilee pommi

Suomalaisissa kiinteistöissä, etenkin kerrostaloissa, on muhimassa vakavat ongelmat. Kiinteistöt rapistuvat nopeammin, kuin niitä saadaan korjattua. Taloyhtiöiden peruskorjaukset eivät ole halpoja ja eniten saneerausta tarvitaan ennen 80-lukua rakennettuihin kiinteistöihin. Saneerattavien asioiden listaan liittyi vuonna 2015 uusi tekijä, pihavalojen elohopealamput.

Elohopeahöyrylamppu on 1930-luvulla kehitetty teollisuus- ja ulkovalaisimiin valmistettu lamppu. Näiden lamppujen valmistus kiellettiin EU-alueella vuoden 2015, eikä niitä ole sen jälkeen enää saatavilla.

 

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >> 

 

Nykyisillä valaistusstandardeilla mitattuna elohopealampusta ulos tulevan valon määrä suhteutettuna kulutettuun energiaan on erittäin huono. Kerrostalojen piha-alueilla oleva heikko valaistus saa aikaan turvattomuuden tunnetta, lisää kaatumisen ja loukkaantumisen riskiä sekä polttaa rahaa savuna ilmaan. Huono valaisus aiheuttaa siis lisäkustannuksia.

Tulevaan ongelmaan on olemassa ratkaisu: LED-valaisimet. Valaisimet sopivat suurimpaan osaan vanhoja pylväitä ja ovat asennusteknisesti helposti vaihdettavissa.

 

Valaisimet ovat lähellä ikkunoita ja niiden optiikka on valittu niin, etteivät ne häikäise asuntoihin sisään.

 

LED-tekniikan edut ovat kuitenkin huomattavia muihin ratkaisuihin verrattuna.

Siinä missä monimetallilamput säästävät energiaa 30 prosenttia, ledillä saadaan aikaan jopa 80-90 prosentin säästöjä. LED-tekniikan suurimpiin etuihin lukeutuu ohjaustekniikan käyttö. Pihavalaistus voidaan suunnitella ohjautumaan kellonaikojen ja valon määrän mukaan.

Hiljaisina yön tunteina valaisimia voidaan käyttää 10-50 prosentin teholla maksimista ja auringon noustessa LED-valaisin himmenee itsestään, minkä jälkeen se sammuu. Myös ohjautuminen pihalla tapahtuvan liikkumisen mukaan on mahdollista.

Toimivan ja energiatehokkaan pihavalaistuksen toteuttaminen vaatii aina asiantuntijan apua. Jokainen piha on yksilöllinen kokonaisuus, jonka tarpeet on huomioitava suunnittelussa.

Suomen 1900-luvun talokanta vanhenee pysäyttämättömästi, mutta talojen odotetaan kestävän asuinkelpoisina vielä kymmeniä vuosia. Pihavalot kannattaa hoitaa kuntoon, ennen kuin niistä tulee isompi päänsärky.

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella tuotteisiin liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Share This