fbpx

Taloyhtiöiden valaistukset – Kausi 1 Jakso 1

Tässä jaksossa Juha ja Kaarin keskustelee taloyhtiöiden valaistuksista yleisellä tasolla.

Kohti nykyaikaista valaistusta: Turvallisempaa ja mukavampaa asumista pienemmillä kustannuksilla:

Talven saapuessa pimeyden peittäessä ympäristön, valaistuksesta tulee entistä tärkeämpää niin kodin kuin taloyhtiönkin näkökulmasta. Kerros- ja rivitalojen valaistuksen päivitys voi parantaa huomattavasti asukkaiden viihtyvyyttä ja samalla tuoda säästöjä taloyhtiön kustannuksiin. Mutta mistä aloittaa, kun valaistuksen uusiminen tulee ajankohtaiseksi?

 

Katso taloyhtiövalaistusten kauden avaus jakso ja saat selville paljon hyödyllistä tietoa:

Ensinnäkin, on tärkeää ymmärtää, miksi valaistuksen päivitys voi olla tarpeen. Pimeyden lisäksi korkeat sähkölaskut ja huoltotarpeet voivat olla merkkejä siitä, että valaistuksen uusiminen olisi paikallaan. Valaistuksen ikä ei aina kerro koko totuutta, sillä vanhentunut teknologia voi olla syynä ongelmiin myös alle kymmenen vuotta vanhoissa taloissa.

 

Valaistus on aina ensisijaisesti ihmisiä varten

Valaistuksen päivitys lähtee aina tarpeen määrittämisestä. Valaistus on loppujen lopuksi asukkaita varten, joten heidän tarpeensa ja toiveensa on otettava huomioon. Tärkeää on ymmärtää, että valaistuksen päivitys ei ole vain säästöjen hakemista – säästöt tulevat kyllä kun valaistus suunnitellaan oikein tukemaan turvallista ja mukavaa asumista. Olennainen vaihe onkin tarkka tarpeen kartoitus ja sen pohjalta tehty tarjous, joka muodostaa hyvän lähtökohdan onnistuneelle valaistuksen uusimiselle.

 

Tarpeen ymmärtäminen

Ennen tarjouksen pyytämistä kannattaa harkita muutamia seikkoja. Missä tiloissa valoa tarvitaan eniten? Missä asukkaat liikkuvat? Kuinka paljon halutaan panostaa valaistuksen laatuun? Elinkaaren pituus on myös tärkeä huomioida – hyvin suunniteltu ja laadukas valaistus kestää usein jopa 20 vuotta. Onko tavoitteena löytää edullisin mahdollinen vai halutaanko panostaa kestävämpiin ratkaisuihin?

Valaistuksen päivityksen hintahaarukka voi vaihdella sadoista euroista kymmeniin tuhansiin, riippuen siitä kuinka laajaa hanketta ja kuin isoon taloyhtiöön sitä ollaan tekemässä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että valaistuksen päivitys ei ole vain kustannuskysymys, vaan sillä voi olla merkittävä vaikutus taloyhtiön turvallisuuteen ja asukkaiden viihtyvyyteen.

 

Valaistuksen uudistaminen on osaavissa käsissä aika vaivaton projekti

Valaistuksen uudistaminen ei ole monimutkainen projekti, erityisesti pienemmissä hankkeissa. Alle 50 valaisimen päivitykset voivat olla valmiina muutamissa päivissä. Oleellista kuitenkin on valita luotettava toimittaja, joka ymmärtää taloyhtiön tarpeet ja osaa tarjota sopivia ratkaisuja. Hyvä toimittaja voi auttaa myös suunnittelussa ja selkeyttää taloyhtiön näkemystä valaistuksen tarpeista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että valaistuksen päivitys on investointi taloyhtiön tulevaisuuteen. Se parantaa paitsi energiatehokkuutta ja säästöjä, myös asukkaiden turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Muistakaamme siis panostaa valaistukseen – se on enemmän kuin vain valoa pimeyteen, se on tunnetta ja kodikkuutta talomme sydämessä.

Lue lisää elinkaarikustannuksista oppaistamme

Olemme avanneet valaistuksen elinkaarikustannuksia myös oppaissamme. Voit ladata sisävalaistuksen ja ulkovalaistuksen ostajan oppaat alla olevista linkeistä.

Juha Heiskanen, Valoram Oy

Kysy lisää valaistuksesta, josta saat kaikki muutkin hyödyt kuin pelkän energiansäästön

Juha Heiskanen
toimitusjohtaja

045 127 1130
juha.heiskanen@valoram.fi

Share This