MInkälainen LED-VALAISIN ON HYVÄ TALOYHTIÖN TILOIHIN?
Valaistusta hankittaessa LED-valaisimen valintaan täytyy aina jonkin verran kiinnittää huomiota. Tekniset ominaisuudet valmistajasta riippumatta ovat hyvin saman tyylisiä, ja niitä on monesti jopa ammattilaisten hankalaa erottaa toisistaan. On kuitenkin tiettyjä asioita, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota ennen lopullisen ratkaisun valintaa.
Uusi LED-valaisin on aina parempi vaihtoehto kuin LED-lampun vaihto. Pelkän LED-lampun vaihto harvoin on järkevä vaihtoehto vanhoihin valaisimiin.
Pitkäaikainen käyttökokemus kohteista kertoo enemmän kuin ominaisuudet paperilla. Tuotetiedoillakin on toki merkitystä, tähän artikkeliin on listattu tekniikasta kiinnostuneille yleisimmät ja tärkeimmät ominaisuudet, jotka liittyvät taloyhtiöiden yleisten sisä- ja ulkotilojen LED-valaisinten ominaisuuksiin.
Muista, että yksittäiset ominaisuudet muodostavat valaisimen. Valaisimet yhdessä muodostavat ratkaisun ja kokonaisuus nivoutuu yhteen turvallisesta takuusta, laadukkaasta asennuksesta ja vastuullisesta valaistustoimittajasta.
Mitä huomioida sisävalaistuksen toteuttamisessa >>
Alla olevien kuvien kaltaiset valaistusolosuhteet voidaan saavuttaa ainoastaan uusilla LED-valaisimilla
Perusominaisuudet ja mitä niistä on hyvä tietää
Valaisin valintaan vaikuttaa seuraavat tekijät. Valaisimet on aina osa ratkaisua.
Valaisinvalintaan vaikuttavat tekijät:
- Tarvittava valaistusvoimakkuus
- Värintoisto ja valonväri
- Käyttöpaikan lämpötila
- Käyttöaika
- Valonlähteen vaihdettavuus
- Liitäntälaitteen valinta
- Säädettävyys
- Energiatehokkuustavoitteet
- Kierrätettävyys
- Tarpeet ja toiveet
Onko valaisimen ulkonäöllä väliä?
Valaisimen ulkonäöllä on paljonkin väliä. Valaisimet ovat osa kiinteistö ja niillä voi olla iso positiivinen vaikutus kiinteistön ulkoköön. Tyylikäs valaisin on osa arkkitehtuuria. Valaisimen muotoiluun kannattaa satsata niihin tiloihin joissa valaisimet ovat eniten esillä. Näitä valaisimia ovat ulkoseinien valaisimet ja pylväsvalaisimet sekä porraskäytävät.
Kuvien valaisimet edustavat muotoilultaan kauneimpia tuotteita mutta samalla ne ovat tekniseltä laadultaan korkealuokkaisia valaisimia
Ohjaustekniikka?
Tunnistin teknikoita on useita erilaisia. Ulkovalaisimissa ja porrashuoneisiin ja muiden yleisten tilojen valaisissa on käytössä hyvin erilaiset ohjausmahdollisuudet. Tärkeintä on määrittää minkälaiseen tilaan valaisin tulevat käyttöön ja minkälaisia toiveita ja tarpeita asukkailla on. Tämä määrittää oikean tekniikan valinnna. Lue lisää ohjaustekniikasta täältä >>
Onko lumeneilla (lm) väliä?
Lumeneilla on paljonkin väliä. Ne määrittävät paljonko valaisimesta tulee valoa ulos. Vaikuttavia tekijöitä on valaistavan tilan koko, millä korkeudella valaisinpisteet ovat, tilojen käyttötarkoitus ja asuuko talossa ikääntyviä ihmisiä tai näkövammaisia. Valaisimen valoteho valitaan näiden tietojen perusteella.
Miten käyttöikä määritellään?
Valaisimien käyttöikä mitataan usein tunneissa kuinka kauan valaisinta voi polttaa täydellä teholla ennen eliniän päättymistä. Tuntimääräinen käyttöikä on erityisen tärkeä ulkovalaisimissa.
Sytytys- ja sammutuskerrat sen sijaan ovat tärkeitä . On / Off kytkentämääriä pitäisi vähintään olla kymmeniä tuhansia, jotta valaisin varmasti kestää riittävästi vuosia käytössä.
Mitä valaisimen L- ja B-arvot tarkoittavat?
L tarkoittaa prosenteissa, kuinka paljon valotehosta on jäljellä, kun käyttötunnit ovat täynnä. Arvo B tarkoittaa prosentteissa, kuinka moni valaisin ei vastaa laadultaan sitä, mitä tuotetiedoissa sanotaan.
Esimerkiksi tuote joiden arvot ovat L90/B10 on erittäin laadukas LED-valaisin.
Onko watti määrällä väliä?
Watti määrällä itsessään ei ole erityisen suurta vaikutusta. LED-tekniikka on aina perinteistä tekniikka pienempi kulutuksisempi joten muutamien wattien erot tuotteissa ei juurikaan tee eroa energiakustannuksiin.
Tärkeämpi ominaisuuksia käyttökustannuksia ajatellen on ohjaustekniikka, lm/w arvot, optiikka ja valaisimen todellinen käyttöikä. Lue tästä lisää valaistuksen kustannuksista >>
Minkä väristä valoa?
Yleisimmät valonvärit ovat 3 000 k ja 4 000 k. Ensimmäinen näistä on lämmin värisävy jonka etuihin kuuluu kodikkaamman ja lämpimämmän tunnelman luominen taloyhtiön tiloihin.
4000 k värisävy puolestaan on puhtaan valkoinen. Puhtaan valkoinen värisävy näyttää valoisammalta ja kirkkaammalta. Kummallekin värille on käyttötarkoituksensa ja paikkansa, oikea vastausta siihen kumpi on parempi ei ole. Kummassakin on etunsa ja ihmisten mielipiteet myös ratkaisevat.
Minkälaisia optiikoita valaisimissa on?
Valaisimissa on paljon erilaisia optiikoita, jotka levittävät ja suuntaavat valoa eri tavoilla. Optiikan valinta tulisi aina tapahtua tilan käyttötarkoituksen mukaan. Optiikka myös vaikuttaa häikäiseekö valaisin ja kuinka laajalle tai kapealle sektorille valoa halutaan rajata.
Veden-, pölyn- ja ilkivallan kestävyys:
Valaisimen suojaluokitukset tulisi määritellä tilan käyttötarpeen mukaan. Esimerkiksi valaisin asennetaan paikkaan missä valaisin altistuu vedelle, on valittavat veden kestävä suojaluokka. Mikäli on mahdollista, että valaisimet joutuvat ilkivallan kohteeksi, on tuotevalinnassa syytä kiinnittää huomiota myös ilkivallan kestävyyteen. Suojaluokan vaikutus näkyy myös siinä, kerääntyykö valaisimen sisään pölyä tai hyönteisiä.
Uusien LED-valaisimien edut:
- Valo saadaan suunnattua paremmin sinne, missä sitä tarvitaan
- Häikäisy minimoituu, joka lisää käyttömukavuutta ja turvallisuutta
- Huoltokustannukset tippuvat pienemmiksi
- Valaisimien käyttöikä on paljon lamppuja pidempi
- Mahdollistaa ohjaustekniikan käytön ja suuremmat säästöt
- Suurempi vaikutus rakennuksen yleisilmeeseen
Valonsuuntaus. Valaisimien tulisi suunnata valoa keltaisten nuolten suuntaan ja välttää sinisten nuolten suuntaa
Valaisinvalintojen pohjalla tulisi aina olla asiantunteva valaistussuunnittelu, jotta oikeat valaisimet päätyvät oikeaan käyttötarkoitukseen, tilaan ja käyttöolosuhteisiin.
Uusi LED-valaisin on aina parempi vaihtoehto kuin LED-lampun vaihto. Pelkän LED-lampun vaihto harvoin on järkevä vaihtoehto pihavalaisimiin. Väliaikaisratkaisuna ja lyhyellä aika välillä se voi menetellä, mutta merkittävimmät hyöydyt jäävät usein saamatta. Elinkaarikustannus nousee myös monesti korkeammaksi, kuin kokonaan uuden LED-valaisimen vaihdolla.
Motiva ei suosittele LED-lamppujen vaihtamista vanhoihin valaisimiin kuin täysin poikkeustapauksissa
Juha Heiskanen
Valoram Oy – Valaistusasiantuntija