fbpx

LED-lamput taloyhtiössä – Hyvä vai paha?

Asiasta esiintyy monenlaisia mielipiteitä. Suurimpaan osaan vanhoista valaisimista voidaan vaihtaa LED-lamput, mutta oma näkemykseni on, että pelkkä lamppujen vaihtaminen ei ole järkevää. Vaihtamalla vain lamput, suurin osa hyödyistä jää saamatta ja samat valaistukseen liittyvät ongelmat vaivaavat jatkossakin. Tässä artikkelissa kerron LED-lamppujen vaihtoon liittyvistä ongelmista tarkemmin.

Motiva ei suosittele LED-lamppujen vaihtamista vanhoihin valaisimiin kuin täysin poikkeustapauksissa

Motiva ei suosittele LED-lampun asennusta vanhoihin valaisimiin. Valonjako-ominaisuudet muuttuvat. Uusittu lamppu on rakenteeltaan erilainen, jolloin valaistustekniset ominaisuudet poikkeavat. Käytännössä tämä saattaa johtaa valaistuksen yli tai ali mitoitukseen.

Jälkiasennettavien LED-lamppujen laatu vaihtelee suuresti. Asennuksen yhteydessä voidaan joutua tekemään mahdollisia rakenteellisia muutoksia valaisimeen (liitäntälaitteen poisto), jolloin vastuut eivät ole enää selkeästi määriteltävissä.

Myös vanhan valaisimen jäähdytys ei ole suunniteltu LED-lampuille. Tämä vähentää käyttöikää merkittävästi.

Motivan poikkeus edellä mainittuun:

Poikkeuksena voidaan kuitenkin pitää joitakin vanhoja erikoisvalaisimia, joiden vaihto vastaaviin uusiin tuotteisiin ei ole mahdollista ja valaisimen ulkomuoto halutaan säilyttää arkkitehtonisista, historiallisista tai kaupunkiluvallisista syistä. Näissä tapauksissa valaisimen valonjako-ominaisuuksiin tulee kiinnittää riittävästi huomioita korvaavia ratkaisuja suunniteltaessa ja toteuttaessa.

Milloin LED-lampun vaihto on hyvä vaihtoehto?

Vaikkei Motiva lampunvaihtoja suositte, ei uudet LED-lamput aina huono vaihtoehto ole. LED-lamppu voidaan vaihtaa hyväkuntoisiin, siisteihin ja puhtaisiin valaisimiin, joissa on E27 lampunkanta.

Vaihdon yhteydessä valaisinkuvut kannattaa puhdistaa huolella, jotta maksimi määrä valoa saadaan ulos valaisimesta. Valaisimet kuvut voi myös vaihtaa, jolloin puhdistus työtä ei tarvitse tehdä. On kuitenkin löydettävä vastaava kupu vanhan kuvun tilalle.

Uusi LED-lamppu on siirtymäajan ratkaisu, kunnes edessä on kokonaan uuden valaistusjärjestelmän hankinta.

LED-lamppujen vaihtojen etuihin kuuluu edullinen investointihinta. Mutta koska LED-lamppujen käyttöikä on uusia valaisimia lyhyempi ja vanhat valaisimetkaan eivät loputtomiin kestä, nousee usein valaistuksen kokonaiskustannukset pitkälle aikavälille kokonaan uutta valaistusjärjestelmää korkeammiksi.

Tämä johtuu elinkaarikustannuksista. Valaistuksen investointihinnan lisäksi kustannuksia tulee käytöstä ja huollosta. Lisäksi valaistuksen käyttöikä määrittelee kuin usein investointi on tehtävä uudestaan. Hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus kestää käytössä vuosikymmeniä, on energiatehokas ja huoltovapaa jolloin käyttövuosille jaetut kustannukset jäävät pelkkiä LED-lampun vaihtoja edullisemmaksi.

 

 

Kuvissa olevia valaistusolosuhteita ei voida saavuttaa LED-lamppujen vaihdolla.

 

Valaistusta uudistettaessa on hyvä pitää mielessä, mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita uudistuksella halutaan saada aikaan. LED-lamput harvoin tarjoavat täysimääräisiä hyötyjä.

Lisää valaistusvoimakkuutta?
LED-lampun vaihto tuo usein lisää valotehoa. Valotehon määrä ei kuitenkaan ole ratkaisevin tekijä. Valon on suuntauduttava sinne missä sitä eniten tarvitaan. Vanhojen valaisimen valonjako ei ole suunniteltu LED-lampuille, jolloin suuntautuminen voi tapahtuu väärällä tavalla ja lopputulos ei ole hyvä.

Huoltovapautta ja pitkää käyttöikää
LED-lamppujen käyttöiät ovat usein huomattavasti laadukkaita valaisimia lyhyempiä. Ero voi käyttöiässä voi olla moninkertainen. Lisäksi lamput ovat herkempiä vikaantumaan.

Pelkkä lampunvaihto vaikuttaa minimaalisesti mihinkään näistä huoltoa tarvitsevista alueista. Ainoana säästökohteena voidaan pitää lampunvaihtosyklin pienentymistä, mutta kokonaisuuden huomioiden sen vaikutus on kovin pieni.

Energiansäästöjä?
LED-lamppuja vaihtamalla ulkovalaisimiin, saadaan usein energiansäästöjä aikaiseksi. Sisävalaistuksessa säästöjä ei energiakustannuksiin, saada mikäli vanhoihin valaisimiin vaihdetaan lamput.

Lue valaistuksen kustannuksista täältä>>

Käyttömukavuutta ja turvallisuutta

Käyttömukavuus muodostuu oikeasta valotehosta, ohjaustekniikasta ja valaisinten optiikasta. Valoa tarvitaan oikea määrä oikeaan paikkaan. Mitään näistä ominaisuuksista on hankala saada, mikäli pelkät vanhat lamput vaihdetaan.

 

 

Pelkillä LED-lamppujen vaihdolla on vaikea luoda tunnelmaa, korostaa yksityiskohtia ja saada riittävää valaistuksen tasoa aikaiseksi

 

Tarvitseeko valaisimiin tehdä muutostöitä, jos vaihdetaan pelkkä LED-lamppu?

Markkinoilla on kahdenlaisia LED-lamppuja. LED-lamppuja, jotka vaativat valaisimeen tehtävän muutostyön (liitäntälaitteen ohituksen), ja LED-lamppuja, jotka sopivat suoraan puistovalaisimeen ilman muutostöitä.

Tarvitseeko muutostöitä tehdä vaikuttaa tähän nykyinen lampputyyppi ja käytössä oleva liitäntälaite. Liitäntälaitteen sopivuus uudelle LED-lampulle on aina varmistettava, väärä yhdistelmä voi aiheuttaa pahimmallaan sähköpalon vaaran.

 

Jos taloyhtiössä kaikesta huolimatta halutaan uudet LED-lamput vaihtaa, varmista seuraavat asiat.

Nykyisen valaisimen tulee olla soveltuva uudelle LED-lampulle.

  • Valaisimen suojakuvun kunto?
  • Onko valaisin ja kupu ehjiä?
  • Onko lampun kanta ehkä?
  • Onko valaisin kellastunut tai haurastanut?
  • Nykyinen lampputyyppi ja liitäntälaite?
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Share This