fbpx

Porraskäytävän valaistus uusiksi - Taloyhtiölle hyötyä?

Porraskäytävän valaistus on merkittävä osa taloyhtiön yleisten tilojen yleisilmettä ja viihtyvyyttä. Puhtaan valkoinen valon väri, runsas valoteho, ehjät valonlähteet ja automaattisesti liikkeen mukaan toimiva valaistus, – näistä elementeistä toimiva porraskäytävän valaistus on tehty.

Tämä artikkeli on nimenomaan tarkoitettu taloyhtiöiden porraskäytävien valaistusasioihin. Toinen kategoria samasta aiheesta on julkisten tilojen kuten toimistorakennusten porraskäytävät. Nämä ovat monessakin mielessä erilaiset tilat ja niihin kohdistuu erilaiset tarpeet, kustannukset ja muut huomioitavat asiat.

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >>

Artikkeliin liittyvät LED-valaisimet löydät täältä >>

 

Energiakustannukset harvoin näyttelevät kovin suurta osaa porraskäyvän valaistuksissa. Poikkeuksia toki on, mutta kovinkaan monen nykypäivän taloyhtiön porraskäytävän valaistus ei ole päällä jatkuvasti, vaan ne toimivat joko katkaisijoilla tai tunnistimilla.

Vaikka porraskäytävän valaistus ei energiansäästöillä mitattuna olisi merkittävä, on siellä kuitenkin monia muita asioita, joka tekevät investoinnista kannattavan. Tämä blogi käsittelee viisi yleisintä asiaa, joita sinun on hyvä tietää, jos uusi valaistus on hankinnassa.

Artikkelissa käytetään sanaa valonlähde. Se tarkoittaa lamppua, joka laitetaan valaisimen sisään. Kun puhutaan valaisimesta, tarkoitamme sillä LED-valaisinta, jossa ei ole erillistä vaihdettavaa valonlähdettä, vaan se integroitu valaisimeen.

 

Uusi valonlähde vai valaisin?

Kokonaan uusi LED-valaisin

Kokonaan uudella valaisimella on merkittävät edut puolellaan. LED-valaisimissa käytettävyys ja toimintavarmuus ovat merkittävästi paremmalla tasolla LED-lamppuihin verrattuna. On erittäin harvoja poikkeuksia, missä suosittelen edes harkitsemaan LED-lamppujen käyttämistä. Näitä ovat mm. arvokiinteistökohteet, joissa on tarkat säädökset tehtäville muutoksille.

 • Valaisimen ohjaus tapahtuu valaisimesta
 • Uusi valaisin on aina valotehokkaampi kuin pelkkä valonlähde
 • Ei erillisten liiketunnistinten asennusta tai kaapelinvetoja porraskäytävään
 • Paremmat säätömahdollisuudet
 • LED-valaisin on aina kestävämpi ja toiminta varmempi

Pelkkä lampunvaihto

Energiasäästölamppujen vaihtaminen LED-lampuiksi ei ole millään tapaa suositeltavaa. Energiansäästölampussa on aina liitäntälaite ja lampun tulisi olla 100% varmasti yhteen toimiva näiden liitäntälaitteiden kanssa. Pahimmassa tapauksessa energiansäästölampun paikalle vaihdettu LED-lamppu voi syttyä tuleen, sulaa tai ne eivät kestä käytössä muutamaa kuukautta tai edes viikkoa pidempään. Tässä on syy, miksi yksikään varteenotettavista isoista valmistajista ei valmista LED-lamppuja energiansäästölamppujen tilalle. Noudata äärimmäistä varovaisuutta näiden kanssa.

 • Parhaan hyödyn aikaansaamiseks joudutaan asentamaan erilliset liiketunnistimet
 • Jos kupu on vanha, se voi syödä jopa 50% uuden LED-lampun valotehosta
 • Ainoastaan E27 kantaiset lamput voidaan vaihtaa LED-lamppuihin

Uusi valaistus asennettuna.

 

 

Toteutetaanko porraskäytävän valaistus erillisillä tunnistimilla vai liiketunnistin valaisimilla?

Valitaanko porraskäytävään LED-valaisin, jossa on itsessään liiketunnistin vai asennetaanko porraskäytävään LED valaisimet ja niitä ohjataan erillisellä liiketunnistimilla?

Porraskäytävän valaistus on kohtuullisen yksinkertainen kokonaisuus, jossa yksinkertaiset ratkaisut ovat usein toimivimpia. En itse näe ainuttakaan syytä valita erillisiä LED-valaisimia, jossa on erilliset liiketunnistimet. Jo pelkästään kaapeleiden vetäminen porraskäytävään on reilusti tunteja vaativaa työtä. Tunnistimet, jotka tilaan valittaisiin, olisi oltava ammattikäyttöön suunniteltuja, jotta tunnistus on riittävän tarkka, se toimii täsmälleen oikein ja kestää riittävät käyttötunnit.

Tavallinen LED-valaisin ja LED-valaisin, jossa on liiketunnistimet, ovat hinnaltaankin hyvin lähellä toisiaan. Taloyhtiössä itsessään voi olla tiloja porraskäytävien lisäksi, missä edellä mainitut tunnistinratkaisut voivat mahdollisesti olla järkeviä, mutta jokainen näistä on katsottava erikseen tila- ja tapauskohtaisesti. Porraskäytävän valaistus on kuitenkin lähes aina parempi toteuttaa LED-valaisimilla.

 

 

Miten porraskäytävän valaistus vaikuttaa turvallisuuteen ja käytettävyyteen?

Oletko koskaan kävellyt rappukäytävässä ja vielä portaikossa, kun valot sammuvat? Varsin tuttu tilanne lähes jokaiselle kerrostaloasujalle.<

Automaattisesti toimivat valaisimet syttyvät aina, kun havaitsevat liikettä. Näin tilannetta, jossa valot pääsisivät sammumaan ja sinun pitäisi pimeässä hapuilla etsimään valokatkaisijaa, ei pääse koskaan syntymään.

Monesti vanha porraskäytävän valaistus on valoteholtaan heikko kellastuneiden kupujen, vanhojen valonlähteiden tai rikkinäisten valaisimien vuoksi. Kun kaikki valaisimet ovat ehjiä ja valoa on riittävästi, vähentyvät riskit kompasteluun ja porraskäytävässä on mukavaa ja turvallista liikkua. Myös iän myötään tuoman näön heikentymisen vuoksi valaistuksen taso harvoin voi olla liian suuri.

 

 

Porraskäytävän valaistus ja sen vuosittaiset huoltokustannukset

Valaistusalan tekemä ja kiinteistönomistajien keskuudessa suoritettu tutkimus osoittaa, että 10% valaistuksen kustannuksista tulee investoinnista ja 90% sen jälkeen energiasta, huollosta ja käytöstä.<

Taloyhtiön porraskäytävän valaistus kuluttaa eniten euroja nimenomaan huollon ja ylläpidon puolella. Pelkkien valonlähteiden vaihto ei ole ainut kustannus, mikä porraskäytävän valaistukseen liittyy.

 • Valonlähteiden vaihto
 • Katkaisijoiden vaihto
 • Porrasvaloautomatiikan uusiminen
 • Valaisimien puhdistus ja kunnostus

Esimerkkinä yksittäisen valokatkaisijan vaihto voi tuoda taloyhtiölle 150€ laskun. Tällä summalla saadaan jo uusi liiketunnistimellinen LED-valaisin.

Jotta maksimaaliset kustannussäästöt saadaan aikaiseksi, on kiinteistö kartoitettava huolella ja kaikki tilat käytävä yksitellen läpi. Pienillä fiksuilla valinnoilla voidaan saada elinkaarella merkittäviä eroja vääriin valintoihin verrattuna. Edullisin investointi ei aina ole fiksuin ratkaisu pitkällä aikavälillä, toisaalta myös korkea hintakaan ei ole takuu toimivasta porraskäytävän valaistuksesta.

 

Perhoslamppu on huoltokustannuksiltaan kaikista kallein valonlähde. Hehkulamput taas edullisin mutta energiankulutukseltaan korkein.

 

 

Porraskäytävän valaistus ja energiakustannukset

Energiakustannukset ovat pieni osa. Suurin osa taloyhtiöiden porraskäytävistä on katkaisijoiden takana ja nappia painamalla porraskäytävän valaistus syttyy muutamaksi minuutiksi. Vaikka päivittäin painalluksia olisi satoja ja koko kerros syttyy aina palamaan, ei kokonaiskulutus pääse nousemaan kovin korkeaksi. Käyttötunteja kertyy vuorokaudessa usein vain muutamia tunteja.

Porraskäytävän valaistus ja sen energiankulutus ei kuitenkaan yhdentekevä ole, toki sieltäkin kertyvät säästöt ovat plussaa taloyhtiön kassaan. Paljon myös valaistuksen kokonaiskuormaan vaikuttaa käytetty valonlähde. 60w hehkulampun kulutus on monin kerroin 8w energiansäästölamppua korkeampi.

Uusi porraskäytävän valaistus taloyhtiössä on erinomainen investointi. Keskimääräisesti ne maksavat itsensä takaisin noin 7 vuodessa. Ja näiden vuosien päälle hyvin suunniteltu valaistus kestää vielä todella pitkään. Kun takaisinmaksuaikaan huomioidaan viihtyvyyteen ja turvallisuuteen liittyvät tekijät, pitäisi investointipäätöksen olla kohtuullisen helppo.

Uusi porraskäytävän valaistus maksaa murto-osan suurimpaan osaan muihin taloyhtiön remontteihin verrattuna. Hyvin toteutettu valaistus ja sen tuomat hyödyt on helppo todentaa ennen ja jälkeen projektin.

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella tuotteisiin liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Kalenteri ajalle

Klikkaa vapaata aikaa varataksesi ajan.
 
matiketopelasu
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

matiketopelasu

Ole hyvä ja tarkista varauksetn tiedot alta ja vahvista:

Share This