fbpx

Porraskäytävän valaistus uusiksi - Taloyhtiölle hyötyä?

Porraskäytävän valaistus on merkittävä osa taloyhtiön yleisten tilojen yleisilmettä ja viihtyvyyttä. Puhtaan valkoinen valon väri, runsas valoteho, ehjät valonlähteet ja automaattisesti liikkeen mukaan toimiva valaistus, – näistä elementeistä toimiva porraskäytävän valaistus on tehty.

Tämä artikkeli käsittelee taloyhtiöiden porraskäytävien ja muiden yleisten sisätilojen valaistusta

Kävelet ulko-ovelle kauppakassit kädessäsi ja avaat oven. Tuulikaapissa palaa valo, näet hyvin avata oven. Astut sisään porraskäytävään ja kävelet hissin edustalle. Kaikki valot syttyvät käytävässä edelläsi ja sinun ei ole tarvinnut painaa valokatkaisijasta kertaakaan. Hissin ovet aukeavat ja kävelet sisään, hissi vie sinut omaan kerrokseesi, astut ulos ja käytävässä on valoisaa. Jokainen kerroksen valaisin palaa.

Jokainen meistä varmasti on ollut tilanteessa, jossa kävelet ylös portaita ja valot sammuvat yllättäen. Pimeys täyttää portaikon ja hapuillen etsit valokatkaisijaa, jotta pääset jatkamaan matkaasi eteenpäin.

 

Jotta haluttu lopputulos saadaan aikaiseksi, on hankinnassa huomioitava monta asiaa.

Hyvin toteutettu taloyhtiön porraskäytävän ja muiden yleisten sisätilojen valaistus muodostuu näistä asioista:

 

Valoisassa porraskäytävässä on miellyttävä liikkua ja se on tyylikäs osa taloyhtiön yleisilmettä

 

Tilan olosuhteiden asettamat vaatimukset

 • Visuaalinen vaikutelma
 • Valaistuksen määrä ja laatu
 • Käyttäjän tarpeet

Valaistustapa

 • Rakenteet
 • Valonjako
 • Asennustapa
 • Huolto

Valaisinvaihtoehdot

 • Valonlähde
 • Liitäntälaite
 • Ohjaus

Elinkaarikustannus

 • Hankinta
 • Energia
 • Hoito ja huolto

 

Miten porraskäytävän valaistus vaikuttaa turvallisuuteen ja käytettävyyteen?

Oletko koskaan kävellyt rappukäytävässä ja vielä portaikossa, kun valot sammuvat? Varsin tuttu tilanne lähes jokaiselle kerrostaloasujalle.

Automaattisesti toimivat valaisimet syttyvät aina, kun havaitsevat liikettä. Näin tilannetta, jossa valot pääsisivät sammumaan ja sinun pitäisi pimeässä hapuilla etsimään valokatkaisijaa, ei pääse koskaan syntymään.

Monesti vanha porraskäytävän valaistus on valoteholtaan heikko kellastuneiden kupujen, vanhojen valonlähteiden tai rikkinäisten valaisimien vuoksi.

Kun kaikki valaisimet ovat ehjiä ja valoa on riittävästi, vähentyvät riskit kompasteluun ja porraskäytävässä on mukavaa ja turvallista liikkua. Myös iän myötään tuoman näön heikentymisen vuoksi valaistuksen taso harvoin voi olla liian suuri.

 

Kuvan porraskäytävän kaikki valaisimet syttyvät kerralla palamaan. Kokonaan valaistuun pitkään käytävään on miellyttävä tulla hissistä tai asunnosta kun näet kaikkialle

Syttyykö valot varmasti? Valaisimissa on säädöt herkkyydelle ja valonmäärälle. Nämä asetukset määräävät, milloin valaisin syttyvät. Herkkyydet säädetään aina maksimille ja näin tilannetta, jossa valot eivät syty, ei pääse koskaan syntymään.

Palavatko valot koskaan itsestään? Tutkallisissa valaisimissa tutka havaitsee liikettä ovien läpi ja valo syttyy. Tämä tilanne kuitenkin syntyy vain silloin, jos valaisin on seinässä suoraan vastapäätä ovea. Käytännössä tämä tilanne on merkityksetön, väliovi pitää avata ja kun ovisilmästä katsotaan, palaa valo käytävässä. Tämä saa aikaan tunteen, että valot palavat jatkuvasti.

Tavallinen liiketunnistin ei tunnista esteiden läpi, mutta reagoi kyllä liikkeeseen, kun sitä havaitaan. Ulko-oven avaaminen tai käytävään astuminen sytyttävät aina valot.

Kuinka pitkä viive syttymisessä on? LED-valot syttyvät noin puolessa sekunnissa. Liikettä havaitessaan valaisin antaa täyden valotehon välittömästi. Hitaasti syttyvät energiansäästölamput ovat kaukana LED-valaistuksen toimivuudesta.

 

Uusi lamppu, valaisin vai päivitettävä LED-moduuli?

Uuden LED-valaisimien ja LED-moduulin erona on se, että moduuli voidaan asentaa vanhaan hyväkuntoiseen valaisimeen. Moduulin myötä vanha valaisin päivittyy uutta valaisinta vastaavaksi LED-valaisimeksi uutta valaisinta edullisemmalla kustannuksella.

Kokonaan uudella valaisimella tai LED-moduulilla on merkittävät edut puolellaan. LED-valaisimissa ja moduuleissa käytettävyys ja toimintavarmuus ovat merkittävästi paremmalla tasolla LED-lamppuihin verrattuna. On erittäin harvoja poikkeuksia, missä suosittelen edes harkitsemaan LED-lamppujen käyttämistä.

Lue lisää ratkaisuistamme >>

 

Vanhat valaisimet voidaan päivittää LED-Moduuleilla jolloin rungot säilyvät ehjänä. Uusissa LED-valaisimissa on erilaisia ominaisuuksia ja laatutasoja saatavilla.

Pelkkä lampunvaihto

Energiasäästölamppujen vaihtaminen LED-lampuiksi ei ole millään tapaa suositeltavaa. Energiansäästölampussa on aina liitäntälaite ja lampun tulisi olla 100% varmasti yhteen toimiva näiden liitäntälaitteiden kanssa. Pahimmassa tapauksessa energiansäästölampun paikalle vaihdettu LED-lamppu voi syttyä tuleen, sulaa tai ne eivät kestä käytössä muutamaa kuukautta tai edes viikkoa pidempään. Tässä on syy, miksi yksikään varteenotettavista isoista valmistajista ei valmista LED-lamppuja energiansäästölamppujen tilalle. Noudata äärimmäistä varovaisuutta näiden kanssa.

 

Minkälainen on oikea ohjaustapa?

Valaisimien ohjaustekniikoita ja ominaisuuksia on iso määrä. Ohjauksessa on tärkeää huomioida, että valot syttyvät oikea-aikaisesti, valoa on riittävästi ja tasaisesti.

Valaisimien tulisi reagoida tiloissa tapahtuvaan liikkeeseen mutta valaisinten ei taas tulisi sytyttää valoja asuntojen ovien läpi. Myös päivänvalo tulisi huomioida ohjaustekniikka valittaessa.

 

Porraskäytävän valaistus ja sen vuosittaiset huoltokustannukset

Valaistusalan tekemä ja kiinteistönomistajien keskuudessa suoritettu tutkimus osoittaa, että 50 % valaistuksen kustannuksista tulee investoinnista ja 50 % sen jälkeen energiasta, huollosta ja käytöstä.

Taloyhtiön porraskäytävän valaistus kuluttaa eniten euroja nimenomaan huollon ja ylläpidon puolella. Pelkkien valonlähteiden vaihto ei ole ainut kustannus, mikä porraskäytävän valaistukseen liittyy.

 • Valonlähteiden vaihto
 • Katkaisijoiden vaihto
 • Porrasvaloautomatiikan uusiminen
 • Valaisimien puhdistus ja kunnostus

Esimerkkinä yksittäisen valokatkaisijan vaihto voi tuoda taloyhtiölle 150€ laskun. Tällä summalla saadaan jo uusi liiketunnistimellinen LED-valaisin.

Jotta maksimaaliset kustannussäästöt saadaan aikaiseksi, on kiinteistö kartoitettava huolella ja kaikki tilat käytävä yksitellen läpi. Pienillä fiksuilla valinnoilla voidaan saada elinkaarella merkittäviä eroja vääriin valintoihin verrattuna.

 

Pienoisloistelamput aiheuttavat eniten huoltokustannuksia porraskäytävissä

Porraskäytävän valaistus ja energiakustannukset

Energiakustannukset ovat pieni osa. Suurin osa taloyhtiöiden porraskäytävistä on katkaisijoiden takana ja nappia painamalla porraskäytävän valaistus syttyy muutamaksi minuutiksi. Vaikka päivittäin painalluksia olisi satoja ja koko kerros syttyy aina palamaan, ei kokonaiskulutus pääse nousemaan kovin korkeaksi. Käyttötunteja kertyy vuorokaudessa usein vain muutamia tunteja.

Porraskäytävän valaistus ja sen energiankulutus ei kuitenkaan yhdentekevä ole, toki sieltäkin kertyvät säästöt ovat plussaa taloyhtiön kassaan. Paljon myös valaistuksen kokonaiskuormaan vaikuttaa käytetty valonlähde.

Uusi porraskäytävän valaistus taloyhtiössä on erinomainen investointi. Keskimääräisesti ne maksavat itsensä takaisin noin 7 vuodessa. Ja näiden vuosien päälle hyvin suunniteltu valaistus kestää vielä todella pitkään. Kun takaisinmaksuaikaan huomioidaan viihtyvyyteen ja turvallisuuteen liittyvät tekijät, pitäisi investointipäätöksen olla kohtuullisen helppo.

Uusi porraskäytävän valaistus maksaa murto-osan suurimpaan osaan muihin taloyhtiön remontteihin verrattuna. Hyvin toteutettu valaistus ja sen tuomat hyödyt on helppo todentaa ennen ja jälkeen projektin.

 

Muutamia esimerkkejä miltä paljon huoltoa vaativat ja energiaa syövät valaisimet ja lamput näyttävät 

Tuttu näky taloyhtiön sähköpääkeskuksessa? Tähän lamppumäärään on uponnut huomattavat määrät huoltokuluja ja tuhansien eurojen edestä sähköä

 

Valokatkaisijoita ei enää tarvita, kun uusi LED-valaistus on asennettu

Jos ohjaustekniikaksi valitaan liiketunnistinvalaisimet syttyvät automaattisesti aina liikettä havaitessaan. Vanhoille valokatkaisijoille ei ole siis tarvetta enää porraskäytävissä. Valokatkaisijat otetaan pois ja niiden päälle asennetaan peitelevy, joka tekee valokatkaisijan paikasta siistin ja ne sulautuvat huomaamattomasti seiniin.

Uusien LED-valaisimien asennuksen jälkeen valaistusta ei enää voida sytyttää painokytkimistä.

 

Tarvitseeko porraskäytäviin ja yleisiin tiloihin lisätä valaisimia?

Monesti kerrostaloissa valaisinpisteiden määrä on riittävä ja tärkeämmäksi muodostuu oikeiden tuotteiden ja ohjaustekniikoiden valinta.

On kuitenkin muistettava, että mikäli valopisteiden määrä on vähäinen, liian kirkkaiden valaisimien käyttäminen voi aiheuttaa häikäisyä ja epätasaista valaistusta.

Kaikki tilat tulisi huomioida omana kokonaisuutenaan, jonka tiedetään paremmin tarvitseeko lisävalaisimia asentaa.

Asiantunteva valaistussuunnittelu auttaa oikean kokonaisratkaisun löytymisessä

 

Miten uuden yleisten sisätilojen valaistuksen toteutus kannattaa tehdä?

Valaistus hankinnan tulisi aina lähteä liikkeelle asiantuntevasta suunnittelusta, joka huomioi kokonaisuuden takaa parhaan lopputuloksen. Suunnittelun kustannus projektin alkuvaiheessa takaa valaistuksen paremman laadun kaikilla osa-alueilla, joka tarkoittaa taloyhtiölle edullisempaa elinkaarihintaa ja parempaa asumisen turvallisuutta ja viihtyvyyttä.

Elinkaarikustannukset ovat investointihintaa tärkeämpi asia, johon on syytä paneutua kunnolla valaistushankintaa tehdessä. Pelkkä edullinen investointikustannus voi tulla hyvin kalliiksi tulevina vuosina, jos valitaan väärä ratkaisu. Suurin osa kustannuksista tulee aina investoinnin jälkeen.

Investoi ratkaisun laatuun ja uusiin LED-valaisimiin. Uusi LED-valaisin on aina parempi vaihtoehto kuin LED-lampun vaihto. Pelkän LED-lampun vaihto harvoin on järkevä vaihtoehto. Väliaikaisratkaisuna ja lyhyellä aika välillä se voi menetellä, mutta merkittävimmät hyödyt jäävät usein saamatta. Elinkaarikustannus nousee myös monesti korkeammaksi, kuin kokonaan uuden LED-valaisimen vaihdolla.

LED-tekniikka mahdollistaa tänä päivänä merkittävät energiasäästöt, jotka tulevat aina bonuksena päälle ja helpottavat investoinnin tekemistä. Onhan takaisinmaksuaika laskettavissa auki ja näin investointipäätökselle saadaan enemmän faktoja tueksi.

Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Share This