fbpx

Oikea määrä valoja oikeissa paikoissa tekee kokonaisuudesta harmononisen .

Valaistuksen hyötyjä ajatellaan monesti talous edellä. On selvää, että energiaa säästyy vaihtamalla vanhat valaisimet uusiin ledivaloihin. Usein myös osataan ottaa huomioon se, että valaisimet toimivat paremmin ja ovat toimintavarmempia.

Usein kuitenkin suurin vaikutus asiakkaiden arkeen syntyy pehmeämmistä asioista. Niistä, mitkä ovat elämänlaadun näkökulmasta oikeasti tärkeitä: toimivuudesta, viihtyisyydestä ja turvallisuudesta. Hyvin suunniteltu ja kunnolla toteutettu valaistus vaikuttaa asumismukavuuteen monella tapaa.

Valaistus vaikuttaa asumisympäristön turvallisuuteen

Jokainen varmasti osaa kuvitella huonosti valaistun kiinteistön. Huonokuntoisia ja heikosti valaisevia valonlähteitä, joiden välisillä katvealueilla voi piillä vaaroja, jotka jäävät huomaamatta. Pelkkä mielikuva on epämiellyttävä, mutta valaistuksen vaikutus koettuun turvallisuudentunteeseen on vielä suurempi.

Osa vaaroista on todellisia. Valojen katvealueilla liukastumisen tai kompastumisen vaara on suurempi kuin hyvin valaistulla. Samaten ilkivallan uhka on tutkitusti suurempi huonosti valaistuilla alueilla.

Kotipihan osalta psykologisen turvallisuuden, siis koetun turvallisuudentunteen, vaikutus on kuitenkin suurempi. Hyvin valaistulla alueella ihmiset tuntevat tutkitusti olonsa turvallisemmaksi ja hyvä valaistus voi tehdä turvattomaksi koetuista tiloista turvallisia – jopa viihtyisiäkin. (Valot, varjot, vaarat – Tutkimus valaistuksen merkityksestä turvallisuuden tunteeseen puisto- ja ulkoilualueilla.)

Vaikutus siihen, miltä kiinteistö näyttää pimeässä

Kun valaistusta uudistetaan, moni odottaa muutosta ja silti hämmästyy, miten suuri muutos oikeastaan onkaan. Puhtaat, siistit ja tyylikkäät valaisimet lisäävät jo itsessään viihtyisyyttä, kun vaikutelma on viimeistelty.

Hyvä valaistussuunnittelu ei jätä valaisimien väliin heikommin valaistuja katvealueita.

Olennaisin vaikutus liittyy kuitenkin valon määrään ja sen hallintaan. Vanhojen valaisimien valoteho voi olla heikentynyt. Lisäksi huoltojen yhteydessä lamppuja on vaihdettu usein keskenään erilaisiin, jonka vuoksi valon värisävy voi olla eri valaisimissa eri. Seurauksena vaikutelma on sekava ilman, että siihen tulee kiinnittäneeksi varsinaista huomiota. Huonoon valoon ja valaistukseen on siis totuttu.

Kun muutostöiden jälkeen valoa on oikea määrä oikeissa paikoissa, kokonaisuus on harmoninen. Tässä kohtaa tavallisesti havaitaan, miten iso vaikutus hyvällä valaistuksella oikeastaan onkaan.

Vilkaise pihaa sillä silmällä

Mikäli taloyhtiön valaistus on jo vanha, kannattaa pihaa ja taloyhtiön yleisiä tiloja tarkastella tietoisesti vähän tarkemmin.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin:

  • Jääkö valaisimien väliin heikommin valaistuja katvealueita?
  • Näyttävätkö valot erivärisiltä tai vaikuttaako valaistus kokonaisuutena levottomalta?
  • Toimivatko kaikki valaisimet vai onko joukossa himmeitä tai vilkkuvia valoja?
  • Ovatko valaisimet ulkoisesti hyvässä kunnossa ja siistejä?

Jos taloyhtiön valaistus alkoi mietittää, kannattaa tutustua palveluihimme sekä toteuttamiimme kohteisiin.

Haluatko syvällisempää tietoa taloyhtiön valaistuksen hankkimisesta?

Lataa maksuton ulkovalaistuksen ostajan opas

Lue lisää taloyhtiön valaistuksesta

Tutustu Suomen kattavimpaan tietopankkiin ›

Otathan yhteyttä, jos haluat keskustella valaistuksiin liittyvistä asioista.

045 127 1130

Voit varata suoraan kalentaristani itsellesi sopivan ajan niin soitamme sinulle.

Share This