fbpx

Valaistus voi maksaa elinkaarensa aikana todella paljon. Moni taloyhtiöpäättäjä havahtuu tilanteeseen vasta, kun kustannuksia aletaan perata tarkemmin – tavallisesti valaistus nimittäin hautautuu taloyhtiön tilinpäätöksessä jonnekin ”muut huoltokustannukset” -tyyppiselle riville. Mikäli hallinnoitavia taloyhtiöitä on useita, rivi alkaa paisua melko merkittäväksi.

Valaistus on vikaherkkää

Valaistus on usein suurin yksittäinen huoltoa vaativa kohde, mikä nostaa valaistuksen elinkaarikustannuksia merkittävästi. Suuri korjaustarve johtuu yksinkertaisesti siitä, että usein valaisimet – etenkin teknisesti huonot ja vanhat – ovat vikaherkkiä. Kun tähän yhdistetään se, että valopisteitä on pienessäkin taloyhtiössä paljon, yhtälö muodostuu herkästi kalliiksi.

Karkeasti voi sanoa, että valaistuksessa 50 % kustannuksesta muodostuu investoinnin jälkeen. Usein pienellä lisäyksellä investointivaiheessa voidaan tiputtaa pitkänä häntänä muodostuvaa elinkaarikustannusta merkittävästi.

Koska kustannuksia voi olla vaikeaa selvittää ilman perusteellista tarkastusta siitä, millaisia huoltokeikkoja taloyhtiöön on tehty, päätimme tehdä yksinkertaisen tarkastuslistan, jonka avulla taloyhtiönne voi vähentää valaistuksen ja sen ylläpidon kustannuksia.

1. Päivitä uuteen energiatehokkaaseen teknologiaan

Ensimmäinen tarkasteltava asia kustannussäästöjen (ja toki asumisen ekologisuudenkin) kannalta ovat itse valaisimet. Mikäli käytössä on vuosikymmeniä vanhoja valaisimia, tarve päivitykselle on usein ilmeinen. Varsin uusissakin kohteissa voi kuitenkin olla ongelmapaikkoja, kuten 2010-luvulla asennettuja pienoisloisteputkia. Jos teknologinen kehitys on yksinkertaisesti ajanut ohi valaisimista, taloudellisempia ratkaisuja on taatusti tarjolla.

Tarkasteltavia asioita on oikeastaan tästä näkökulmasta kaksi:

a) Energiansäästö

Tähän kannattaa kiinnittää huomioita vanhoissa taloyhtiöissä, sillä energiankäyttöä voidaan tiputtaa kymmeniä prosentteja. Tässäkin kohtaa on tosin syytä huomauttaa, että 2010-luvun pienoisloisteputkissa myös tämä ongelma voi esiintyä melko uusissakin valaisimissa. Välttämättä vanhoja valaisimia ei tarvitse edes vaihtaa, vaan uusi taloudellisempi tekniikka voidaan päivittää vanhan valaisimen runkoon.

b) Käytettävät lamput

Mikäli käytössä on perhoslamppuja, pienoisloisteputkia (pistokantainen loisteputki) tai isompia loisteputkia taikka elohopeahöyrylamppuja, säästöä modernimpaan teknologiaan päivittämisestä syntyy taatusti.

2. Valitse laadukkaat tuotteet, kun rakennat tai uudistat valaistusta

Laatu maksaa myös valaisimissa. Valaistusratkaisun elinkaari lasketaan huonoilla valaisimilla vuosissa ja korkealaatuisissa useissa vuosikymmenissä. Kun hankintahinta tasataan koko elinkaaren ajalle ja verrataan edullisen valaisimen huoltokustannuksia tai jopa koko halvan valaisimen vaihtoa uuteen aikaisemmin, laatu maksaa itsensä takaisin lähes poikkeuksetta. Toimintavarma ja laadukas valaisin tulee elinkaarensa aikana edullisemmaksi. Laadukkaalle tuotteelle saat myös pitkän takuun.

3. Pidä huolta tarkoituksenmukaisista ohjauksista

Nykyaikainen ohjausteknologia mahdollistaa älykkäät ohjaukset, kuten valotehon vähentämisen yön hiljaisimpina tunteina sekä tarkat liiketunnistinohjaukset. Valojen on täysin turha palaa jatkuvasti, kun fiksummalla ohjaustekniikalla ja ohjelmoinneilla energiaa voidaan säästää mittavia määriä.

4. Varmista, ovatko valaisinkuvut riittävän puhtaat

Valaisinten puhdistus ei usein tule edes mieleen osana valaistuksen kunnossapitoa. Ensinnäkin likaisista valaisimista saadaan vähemmän valoa, minkä pitäisi itsessään olla hyvä syy pitää valaisimista huolta. Puhtaanapidolla on kuitenkin merkittävä vaikutus myös valaisinten käyttöikään. Valaisimiin kertyvä pöly lisää valaisimeen kohdistuvaa lämpövaikutusta, mikä rasittaa tekniikkaa. Samaten pöly ja muut epäpuhtaudet lisää oikosulkujen ym. vikaantumisen riskiä.

5. Mikä on huollon tapa tehdä valaistuskeikat?

Tavallisesti toimimattomat tai loppunsa edellä välkkyvät lamput, huonokuntoiset valaisimet ja ongelmat ohjauksissa huomaa, kun tekee kierroksen. Mikäli huolto toimii vain silloin, kun jotain ilmoitetaan erikseen, jokainen rasaus hoidetaan yksittäisenä työnä. Usein taloudellisempaa olisi vilkaista kaikki kunnostettavat asiat kerrasta ja hoitaa asioita myös ennakoiden.

Toki on myös hyvä huomioida, että huollolla tulee olla tiedossa, millaisia lamppuja tilalle vaihdetaan (värisävy, valon määrä, käyttöikä jne.) Tämä siis tarkoittaa suomeksi, että ”haenpa tuohon tukusta lampun tilalle” ei ole paras toimintamalli, vaan aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia.

Lue lisää elinkaarikustannuksista oppaistamme

Olemme avanneet valaistuksen elinkaarikustannuksia myös oppaissamme. Voit ladata sisävalaistuksen ja ulkovalaistuksen ostajan oppaat alla olevista linkeistä.

Juha Heiskanen, Valoram Oy

Kysy lisää valaistuksesta, josta saat kaikki muutkin hyödyt kuin pelkän energiansäästön

Juha Heiskanen
toimitusjohtaja

045 127 1130
juha.heiskanen@valoram.fi

Share This