fbpx

LED-valaistuksen yhdeksän vaikutusta taloyhtiössä

Kustannussäästöjä, turvallisempaa asumista ja ympäristötekoja. Näitä vaikutuksia on mahdollista saada uudesta LED-valaistuksesta.

Tämä artikkeli on taloyhtiöiden hallituslaisille, isännöitsijöille ja taloyhtiön asioista kiinnostuneille henkilöille.

Monesti taloyhtiön LED-valaistus mielletään pelkiksi kustannussäästöiksi. Todellisuudessa kyse on kuitenkin paljon muustakin. Hyvin toteutettu taloyhtiövalaistus vaikuttaa monenlaisiin asioihin meidän arkisessa elämässämme.

Uuden LED-valaistuksen voisi ajatella niin, että se on investointi laadukkaampaan ja turvallisempaan asumiseen ja kustannussäästöjen ansioista sille on saatavilla kohtuullisen järkevä takaisinmaksuaika.

Sisävalaistusratkaisut >>

Pihavalaistusratkaisut >> 

 

Mihin kaikkeen valaistus taloyhtiössä vaikuttaa?

 

1. Energiakustannukset

Päivittämällä vanha valaistus LED-valaistukseksi saadaan keskimäärin noin 10% pudotus koko kiinteistön energiankulutuksesta. Valaistuksen kuluttama energiamäärä putoaa keskimäärin yli 75%.

Eniten energiansäästöjä syntyy ulkovalaistuksen päivittämisestä LED-valaistukseksi. Tämä luonnollisesti selittyy sillä, että meillä täällä Suomessa on paljon pimeitä tunteja, jonka vuoksi ulkovalot ovat päällä vuorokaudessa hyvinkin pitkiä aikoja.

 

2. Huoltokustannukset

On hyvä muistaa, että huoltokustannukset ovat merkittävä osa yleisten sisätilojen ja ulkovalaistuksen kustannuksia. Nykyisestä lampputyypistä ja määrästä riippuen kustannukset vaihtelevat sadoista tuhansiin euroihin vuodessa.

Kustannuksiin ei niinkään vaikuta taloyhtiön koko, vaan nykyiset käytössä oleva lampputyypit. Valaistuksen huollon kustannukset kuitenkin hukkuvat monesti yleisiin ylläpitokustannuksiin. 

Eniten huoltoa aiheuttavat porraskäytävien valaisimassa käytetyt loistelamput. Loistelamput kestävät huonosti on/off sykliä ja loistelamppujen voimakas kuumeneminen rasittaa valaisinta entisestään. Lampun vaihtojen lisäksi kustannuksia aiheuttavat rikkoutuvat valokatkaisijat ja vikaantuvat valaisimet.

 

3. Kiinteistön yleisilme paranee

Eniten kiinteistön yleisilmeeseen vaikuttava tekijä on yhtenäiset valonvärit. Kun jokaisen valaisimen valonväri on sama, rauhoittaa se rakennuksen yleisilmettä, joka luo positiivista mielikuvaa.

Valaisimet ovat visuaalisia elementtejä ja ovat osa kiinteistön yleisilmettä. Tyylikkäät kiinteistön yleisilmeeseen sopivat LED-valaisimet parantavat kiinteistön ulkonäköä.

Valaistuksella voidaan myös korostaa kiinteistöä ja saada rakennus näyttämään paremmalta pimeän aikaan.

Yleisilmeellä on vaikutusta kiinteistön arvoon. En niinkään väitä, että asuntojen neliöhinnat nousevat valaistuksen uudistamisen jälkeen, mutta tyylikkäästi ja hyvin valaistu kiinteistö luo positiivisempaa mielikuvaa asukkaille ja muille kiinteistön vieraille tai sinne muuttoa harkitseville.

 

4. Asumisen turvallisuus

Hyvällä valaistuksella on myös vaikutus ihmisen turvallisuuden tunteeseen. Pimeä aiheuttaa eri asteista pelkoa myös meissä aikuisissa. Kuntaliitto tutki asiaa ikääntyvillä ihmisillä vuonna 2004.

Tutkimuksessa todettiin, että jos kiinteistössä on huono valaistus, väheni ihmisten halu poistua kotoa merkittävästi pimeän aikaan. Seurauksena oli negatiivisia vaikutuksia liikkumisen määrään ja sosiaalisiin suhteisiin.

On huomattu, että hyvä valaistus vähentää asiatonta liikehdintään. Hyvin valaistut piha-alueet vähentävät halua kajota toisten omaisuuteen.

 

5. Liikkumisen esteettömyys

Esteetön valaistus tarkoittaa hyvää näkyvyyttä ja kaikille tilojen käyttäjille mahdollisuutta nähdä. On hyvä muistaa, että kaikkien ihmisten näkökyky ei ole samanlainen ja valaistuksen taso on mitoitettava kaikille tilojen käyttäjille sopivaksi.

Ikääntyvillä ihmisillä pimeän näkökyky on merkittävästi alentunut nuorempiin ihmisiin verrattuna ja näin valaistuksen vaatimuksetkin ovat korkeammat.

Pimeät pihat altistavat esimerkiksi kaatumisille. Hyvässä valaistuksessa kuopat ja liukkaat kohdat ovat helpompia kiertää ja näin riski kaatumiselle ja loukkaantumiselle pienenee. Hyvin valaistut tilat helpottavat päivittäistä kulkemista asuinkiinteistössä.

 

6. Ympäristö

Valaistuksen käyttöön kuluu energiaa, huoltoajot ja lamppujen valmistus lisäävät päästöjä. Kyse on pienistä yksittäisistä asioista, joista muodostuu iso hiilijalanjälki vuosikymmenien saatossa.

Siirtymällä LED-valaistukseen hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä yli 90% nykyisestä. Vuosikymmenten saatossa päästöt vähenevät useita tonneja.

Siirtymällä LED-valaistukseen vähennetään useita tonneja Co2 päästöjä pitkällä aikavälillä. 1kwh energian tuottaminen tuottaa keskimäärin 200g Co2 päästöjä.

Suomessa on yli 80 000 taloyhtiötä, joten kerrannaisvaikutus on merkittävä, kun enenevässä määrin taloyhtiötä siirtyy LED-valaistuksiin.

 

7. Vaivattomampi asuminen

Esimerkiksi porrashuoneissa olevat liiketunnistinvalaisimet lisäävät arkisen liikkumisen mukavuutta. Valot eivät sammu yllättäen rappuja noustessa. Ja näet avata oven vaivatta tai näet etsiä tavaroita varastosta, kun sisätilat ovat hyvin valaistut.

On myös mukava saapua kotiin, kun piha-alueet ovat valoisia ja näet hyvin kävellä ulko-ovelle. Lätäköt, kuopat ja liukkaat kohdat ovat huomattavasti mukavampia väistellä hyvin valaistulla pihalla.

 

8. Ajankäyttö ja vaiva

Valaistus on usein kiinteistössä yksi eniten huoltoa vaativia asioita. Valaisimia on usein paljon ja samoin rikkoutuvia osia. Esimerkiksi rikkoutuneet valaisimet on ilmoitettava isännöitsijälle tai huollolle.

Tämä vie aikaa ja aiheuttaa pientä vaivaa. Usein ilmoitukset tekee joku taloyhtiön asukas tai hallituksen jäsen. Rikkinäinen valaistus aiheuttaa myös valitusta taloyhtiössä, joka usein kaatuu hallituksen ja isännöitsijän kuunneltavaksi.

 

9. Asumisen laatu nousee

Kaikki edellä mainitut asiat yhdessä nostavat asumisen laatua. Hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus huomioi kaikki edellä mainitut tekijät.

Jotta asumisen laatu saadaan nousemaan, on koko valaistuksen hankinta mietittävä tarkkaan. Asumisen laatua nostava valaistus ei usein onnistu vain pelkästään hankkimalla uudet LED-valaisimet.

 

Voiko teidän taloyhtiö saada hyötyä uudesta LED-valaistuksesta? Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin saat suuntaa antavaa tietoa asiasta.

  • Onko valaistus yli 8 vuotta vanha?
  • Onko taloyhtiön yleisissä sisätiloissa tai ulkoalueilla pimeää tai hämärää?
  • Toimiiko sisävalaistus valokatkaisijoilla?
  • Syttyykö ulkovalaistus hämäräkytkimellä?
  • Ovatko valaisinten kuvut kellastuneita, likaisia tai tummuneita?
  • Onko pihavalaisimissa elohopeahöyrylamput?
  • Onko porrashuoneissa pienoisloistelamput?
  • En oikein osaa vastata mihinkään näistä kysymyksistä, mutta voisitteko selvittää asian meidän puolesta?

Tunnista huonon valaistuksen oireet >>

Vastasitko useampaan kysymykseen kyllä? Ota meihin yhteyttä ja käydään tilanteesi yhdessä läpi.

 

 

Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Share This