fbpx

MITÄ TALOYHTIÖN PARKKIHALLIN LOISTEPUTKIVALAISImiLLE KANNATTAA TEHDÄ?

Markkinoilla on runsaasti LED-valaisin- ja LED-lamppuvaihtoehtoja, joilla voidaan päivittää vanhat loisteputkivalaisimet nykyaikaan. Tästä blogista saat selville, milloin LED-valaisin on oikea vaihtoehto.

Taloyhtiön parkkihallissa käyttöikänsä päässä oleva rikkinäinen loisteputkivalaistus on syytä korvata uudella LED-valaistuksella

Artikkeliin liittyvät ratkaisut löydät täältä >> 

Onko taloyhtiönne parkkihallissa käytössä loisteputkivalaisimet? Riippumatta valaistuksen käyttöikästä, loisteputket kannattaa päivittää LED-aikaan. Vaihtoehtoja on kaksi, jotka ovat joko uudet LED-valaisimet tai LED-loisteputket.

Milloin LED-loisteputkien vaihto on parempi vaihtoehto?

On hyvä tietää, että nykytekniikan LED-loisteputket ovat erittäin valotehokkaita, kestäviä ja toimintavarmoja. Uudet LED-loisteputket ovatkin monesti hyvä vaihtoehto, kun taloyhtiön parkkihalliin halutaan päivittää uusi LED-valaistus, jolla saadaan energiansäästöjä ja lisää valaistusvoimakkuutta.

LED-loisteputkien käyttöön ei liity mitään teknisiä ongelmia, miksi niitä tulisi välttää. Tärkeää on valita suuren valmistajan tuote, joka on testattu ja toimiva. Näin vältytään ongelmilta myös jatkossa.

 

Milloin uusi LED-loisteputki on oikea vaihtoehto?

 • Valaisimet ovat alle 10 vuotta vanhoja
 • Valaisimien kaikki osat ovat ehjiä 
 • Valaisimet eivät rikkoudu putkia vaihtessa
 • Haluatte edullisen investoinnin ja mahdollisesti tinkiä saatavilla olevista hyödyistä 

Milloin kokonaan uudet LED-valaisimet?

Käänteisesti edelliseen verrattuna. Mikäli valaisimet ovat rikkinäisiä tai huonossa kunnossa, ovat uudet LED-valaisimet oikea vaihtoehto

LED-valaisimien etuina voidaan pitää:

 • Voidaan käyttää ohjaustekniikkaa – Mahdollistaa suuremmat säästöt ja pidemmän käyttöiän. Tosin nykyään LED-loistputkiin on tullut myös ohjaustekniikka mahdolliseksi.
 • Enemmän variaatioita suunnitteluun monipuolisempien ominaisuuksien vuoksi – Vaikuttaa elinkaarikustannuksiin ja asiakkaan yksilöidyt tarpeet ovat paremmin huomioitavissa.
 • LED-valaisin vikaantuu hieman LED-loisteputkia vähemmän – Puhutaan joidenkin prosenttien eroista.

 

Tiivistetysti voidaan sanoa seuraavaa. Yksittäisten taloyhtiöiden parkkihalleihin hyvin monesti kannattaa uusia pelkästään LED-loisteputket, mikäli nykyiset valaisimet ovat edes kohtuullisessa kunnossa. Julkisempiin pysäköintiyhtiöiden parkkihalleihin on syytä miettiä tarkemmin, millainen ratkaisu toteutetaan. Julkiset hallit ovat monesti isompia ja myös asiakaskokemuksella on merkitystä. Tälläin ratkaisua tulisi pohtia enemmän. 

Miksi kuristajat kannattaa poistaa valaisimista LED-loisteputken asennuksen yhteydessä?

Yksi eniten kysytyimmistä kysymyksistä LED-loisteputkien asennuksen yhteydessä taloyhtiön parkkihalliin on, että pitääkö valaisimesta poistaa kuristaja vai ei? Varsinaisesti oikeaa ja väärää vastausta kysymykseen ei ole. Kerron tässä artikkelissa asiat, jotka täytyy huomioida ennen lopullisen päätöksen tekoa.

Kuristajan poistaminen on suositeltavaa. LED-loisteputket toimivat sitä paremmin mitä vähemmän rikkoutuvaa tekniikkaa valaisimessa on. Lisäksi saat 15% enemmän säästöä

Loisteputkia on kahta eri tyyppiä, vanhat T8 putket ja uudet ohuet T5 putket. Lisäksi on olemassa kuristajia sekä elektronisia liitäntälaitteita. Kuristajat ja liitäntälaitteet ovat usein valaisimissa heijastimen alla, noin 20 cm metallipötkö, jonka tarkoitus on muuntaa 230v verkkojännite loisteputkelle sopivaksi.

 

T8 loisteputki kuristajatalla:

Monet LED loisteputket voidaan asentaa suoraan näihin valaisimiin ilman liitäntälaitteen poistoa. Liitäntälaitteesta on hyvä huomioida sen energiankulutus, joka on 58w loisteputkessa 12w-15w putken tehon päälle. Liitäntälaite poistamalla saavutetaan siis noin 15% parempi energiatehokkuus.

Kuristajan poistaminen vaatii luonnollisesti sähkömiehen työtä (noin 15 minuuttia valaisinta kohden). Tämä lisää investoinnin kokonaiskustannuksia, mutta se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin vuosien varrella.

Liitäntälaitteen poistamista tukee myös parempi valaisimen toimivuus. Mitä vähemmän valaisimessa on komponentteja, jotka voivat hajota, sitä paremmin valaisin toimii. Tämä myös pienentää tulevaisuuden huollontarvetta. Liitäntälaitteen hajotessa se on joka tapauksessa poistettava.

 • 15% parempi energiatehokkuus. 70h / vk käytöllä 5 vuodessa kaksiputkisessa valaisimessa kertyy extrasäästöä pelkästään energiasta 40€.
 • Toimivuus on parempi. Huoltokustannukset ja siihen käytetty vaiva poistuvat käytännössä kokonaan.
 • Huom: kun kuristaja on poistettu, valaisimeen ei voida enää laittaa tavallista loisteputkea. Valaisimeen on muutostyön jälkeen laitettava tarra, joka kertoo muutostyöstä ja varoittaa kytkemästä valaisimeen enää tavallista loisteputkea.

 

T8 loisteputket elektronisella liitäntälaitteella:

Näihin putkiin voidaan myös suoraan asentaa LED loisteputki, mutta sama tuote ei käy perinteisen liitäntälaitteen T8 putkeen. Elektronisen liitäntälaitteen valaisin vaatii oman siihen sopivan LED putken.

On suositeltavaa käyttää LED loisteputkea, joka suoraan sopii liitäntälaitteeseen ilman valaisimen muutoksia. Liitäntälaitteen energiankulutus on muutamia watteja, minkä vuoksi mitään merkittää etua ei energiansäästöissä saada aikaan.

 • Jos valaisimeen ei tehdä muutoksia, voi LED-putken asentaa ihan itse ilman sähkömiestä.
 • Huom: Elektronisten liitäntälaitteiden mallit on aina tarkastettava ennen asennusta. Kaikki liitäntälaitteet eivät ole sopivia keskenään loisteputkien kanssa (noin 5% ei ole sopivia)

 

T5 loisteputki elektronisella liitäntälaitteella:

Käytännössä kaikki samat periaatteet koskevat T5 loisteputkia sekä T8 loisteputkia elektronisella liitäntälaitteella.

T5 putkiin on jo olemassa täysin valoteholtaan vastaavia tuotteita. Nämä voidaan myös asentaa suoran valaisimeen ilman liitäntälaiteen muutoksia tai sähkömiehen työtä.

 • Huom: Muista myös tarkistuttaa liitäntälaitteen sopivuus LED putkelle

Yhteenvetona voidaan todeta, että valaisimista kannattaa aina poistaa kuristaja parhaan energiansäästön, huoltokustannusten minimoinnin ja toimivuuden maksimoinnin vuoksi. Elektronisen liitäntälaitteen valaisimiin ne voidaan huoletta jättää, kunhan liitäntälaitteen sopivuus on tarkistettu.

 
Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella aiheeseen liittyen.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Share This