Näyttävä julkisivuvalaistus viimeistelee onnistuneen remontin

 

Julkisivuremontti saa parhaimmillaan talon näyttämään lähes uudelta – mutta entä jos pimeän tullen koko vaikutelma katoaa kuin tuhka tuuleen? Valaistuksella on merkittävä rooli rakennuksen ulkonäössä, turvallisuudessa ja asumismukavuudessa. Siksi ulkovalaistukseen kannattaa suhtautua kuin erilliseen hankkeeseen: sitä ei kannata jättää muiden urakoiden jalkoihin.

Erityisen hyviä tilaisuuksia toteuttaa näyttävä julkisivuvalaistus ovat julkisivuremontit, peruskorjaukset ja pihauudistukset. Silloin kun pintoja uusitaan ja pihoja järjestellään uudelleen, on luontevaa suunnitella valaistus uudelta pohjalta ja tuoda koko kohteen ilme uudelle tasolle.

https://valoram.fi/julkisivujen-valaistus

Valaistuksen vaikutus ulkonäköön ja turvallisuuteen

Haalean keltainen valonväri, mustuneet valaisimet ja repsottavat numerovalot ovat tuttu näky monen taloyhtiön pihalla. Energiatehottomat elohopealamput hohkaavat valoa hajanaisesti, mutta eivät luo turvallisuuden tai viihtyisyyden tunnetta. Tällainen valaistus ei anna oikeutta kauniisti kunnostetulle julkisivulle – eikä palvele asukkaita pimeään aikaan, jolloin näkyvyys on tärkeimmillään.

Valaistuksen päätehtävä on toki valaista piha-alueet niin, että siellä on turvallista liikkua. Lasten leikkipaikat, roskakatokset, kulkuväylät ja parkkipaikat ansaitsevat oman huomiokohteensa. Mutta hyvä valaistus on muutakin kuin käytännöllisyyttä – se on myös esteettinen osa rakennuksen arkkitehtuuria.

Suunnittelu ratkaisee: valoa oikeaan paikkaan oikealla tavalla

Hyvä valaistus ei synny sattumalta. Valaisimien sijoittelu, optiikka ja valon väri vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen. Valaistus on suunnattava sinne, missä ihmiset liikkuvat tai oleskelevat. Valaisimien optiikka valitaan niin, että valo saadaan sinne missä sitä tarvitaan – eikä esimerkiksi suoraan ikkunaan tai vasten naapurin olohuonetta.

Symmetrinen valonjako toimii erityisesti suurilla avoimilla alueilla, kuten parkkipaikoilla, joissa ei ole ikkunoita lähellä. Epäsymmetrinen valonjako taas on paikallaan kulkuväylillä ja ikkunoiden läheisyydessä, kun valon halutaan seuraavan väylän muotoja mutta minimoivan häikäisyä.

Kuvassa esimerkki korkeaan tolppaan asennettavan pihavalaisimen optiikasta ja valon suuntauksesta.

Valaistus on myös turvallisuustekijä

Valaistuksen laiminlyönti voi maksaa enemmän kuin moni arvaa. Kuvittele tilanne, jossa perheenjäsenesi saa sairaskohtauksen pihalla, eikä ambulanssi löydä perille, koska numerovalot ovat sammuneet tai väärin sijoitettu. Tällaisessa tilanteessa muutaman euron säästö valaisimissa voi maksaa arvokasta aikaa – tai pahimmillaan ihmishenkiä. Onko se riskin arvoista?

Valitse siis laadukkaat, selkeästi näkyvät numerovalot, ja varmista että pihan eri osat on valaistu järkevästi. Pienilläkin muutoksilla voidaan vaikuttaa paljon.

Tehostevalaistus tuo arkkitehtuurin esiin

Kun julkisivun yksityiskohtia halutaan korostaa, voidaan käyttää tehostevalaisimia – hillitysti ja harkitusti. Näillä saadaan esiin esimerkiksi kauniit kivipinnat, porrashuoneiden erkkerit tai näyttävästi uusitut sisäänkäynnit. Oikein suunniteltuna valaistus luo lämpimän ja kutsuvan tunnelman pihaan ja tekee asuinympäristöstä viihtyisämmän – etenkin pimenevinä syysiltoina.

Kuvassa eläkevakuutusyhtiö Varman kiinteistö, jossa asukkaiden viihtyvyys on otettu valaistuksessa huomioon.

Laadukkaat valaisimet kestävät sääolosuhteet

Pohjolan ankarat olosuhteet testaavat ulkovalaisimet armotta. Halvat peltipöntöt ruostuvat nopeasti, ja jo parin vuoden päästä ne saattavat olla vaihtokunnossa. Sen sijaan laadukkailla LED-valaisimilla saavutetaan helposti yli 10 vuoden käyttöikä. Investointi maksaa itsensä takaisin huoltovapauden ja alhaisten käyttökustannusten myötä.

Oikea materiaalivalinta on avainasemassa – erityisesti julkisivuun kiinnitetyissä valaisimissa, jotka ovat jatkuvasti sään armoilla.

Energiatehokkuus ja ohjaus

Ulkovalaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa modernilla ohjaustekniikalla. Valaistus voidaan säätää niin, että yöllä – esimerkiksi klo 01–05 välillä – valon voimakkuus laskee automaattisesti 50–70 prosenttiin. Näin säästetään energiaa, pidennetään käyttöikää ja pienennetään hiilijalanjälkeä ilman, että turvallisuus kärsii.

Erottele valaistus omaksi hankkeekseen

Usein valaistus jää muiden urakoiden sivutuotteeksi, vaikka sillä on huomattava vaikutus koko kohteen käytettävyyteen ja ilmeeseen. Paras lopputulos saadaan, kun valaistus erotetaan omaksi hankkeekseen – jolloin sen suunnitteluun ja toteutukseen voidaan panostaa erikseen.

Näin vältetään kiirehditty toteutus, saadaan parempi laatu ja suunnitelmat, jotka todella palvelevat taloyhtiön tarpeita. Ammattimaisesti toteutettu valaistussuunnitelma ei ole kuluerä vaan investointi, joka maksaa itsensä takaisin asukkaiden viihtyvyytenä, turvallisuutena ja kiinteistön arvonnousuna.

Ota yhteyttä – Keskustellaan julkisivun valaistusprojektista

Juha Heiskanen
Toimitusjohtaja

Juha.heiskanen@valoram.fi
p. 045 127 1130
https://valoram.fi/julkisivujen-valaistus

Katso palvelu sivultamme referenssit. Toteutamme haastavimmatkin valalaistushankkeet yhden toimijan kautta. Suunnittelu, tuotteet, asennus, projektinhallinta ja takuu.

Share This