fbpx

Yleinen virhe on ajatella, että valaistuksen hyödyt saadaan käyttöön vaihtamalla vanhoihin valaisimiin LED-lamput

Uusi LED-valaistus on paljon muutakin kuin pelkkä uusien valaisimien osto tai lamppujen vaihto

Yleisiä ongelmia toteutuksen jälkeen, mikäli suunnittelua ja tarpeen kartoitusta ei ole tehty oikein

Valaistus häikäisee

Valaisimien optiikka tulisi valita niin, ettei valaisin aiheuta häikäisyä sisään asuntoihin, piha-alueella tai porraskäytävissä liikkuville ihmisille.

Kuvan esimerkissä uuden LED-valaisimen tulisi suunnata valoa keltaisten nuolien suuntaa ja välttää sinisien nuolien suuntaa.

Liiketunnistus ei toimi kuten pitäisi

Liiketunnistuksen tulee reagoida, silloin kun liikettä havaitaan porraskäytävissä. Usein tunnistimet ovat niin herkkiä tai vääränlaisia, että ne havaitsevat liikettä ovien läpi ja valot syttyvät kun asunnoissa liikutaan. Myös väärä tunnistinvalinta johtaa siihen, ettei valot syty ollenkaan tai syttyvät liian suurella viiveellä.

Valoa on liian paljon tai liian vähän

Valon määrä tulisi olla täsmälleen oikea. Valaisinten valoteho laskee iän myötä ja tämä on otettava huomioon suunnittelussa, jotta valaistus kestää aikaa ja on edelleen käyttökuntoinen vuosienkin päästä.

Jos piha-alueella on liian kirkkaita valaisimia saattaa tämä jopa huonontamaan näkemistä. Turvallisempi valaistus saadaan aikaan sillä, että taloyhtiön tiloissa tasaisesta sopivan tehoisia valaisimia yksittäisten kirkkaiden valaisimien sijasta. Esimerkiksi kovatehoiset LED-heittimet taloyhtiön parkkipaikoilla on tyypillinen esimerkki yksittäisistä liian kirkkaista valaisimista.

.

Valaisinten käyttöikä ei vastannut luvattua

Valaisimissa on eroja. Laadukkaissa valaisimissa komponentit ovat laadukkaampia ja vikaantumia ilmaantuu huomattavasti vähemmän. Laatutekijöihin voidaan laskea valotehon säilyminen riittävänä koko elinkaaren ajan. Heikkolaatuisissa valaisimissa valoteho voi hiipua yllättäen ja näin valaisin saavuttaa käyttöikänsä lopun huomattavasti ennenkuin luvatut käyttötunnit tulevat täyteen.

Valaisin hajosi eikä uutta samanlaista saa enää tilalle

Valaisinmallit muuttuvat nopeasti ja tuotesarjoja lopetetaan. On mahdollista, ettei samanlaista valaisinta saada enää tilalle, jos uusi valaisin vikaantuu. Laadukkaimmat valaisinvalmistajat usein takaavat tuotteiden saatavuuden 10-20 vuoden päähän. Laatuvalmistajien suosiminen takaa siis vastaavien tuotteiden saatavuuden pitkälle tulevaisuuteen. Näin valaistus pysyy yhteinäisenä ja tyylikkäänä läpi koko elinkaaren.

LED-lamppujen vaihto ei tuonutkaan hyötyjä

Perinteisille lampuille suunniteltuja valaisimia ei ole tarkoitettu käytettäväksi LED-lampuilla. Ongelmaksi muodostuu se, että LED-lamppu ei suuntaa valoa samalla tavalla kuin perinteinen lamppu. Lopputulos voi aiheuttaa esimerkiksi häikäisyä asuntoihin tai valoa ei suuntaudu sinne minne pitää ja yhdessä kellastuneen kuvun kanssa taloyhtiön tiloihin ei saadakkaan riittävästi valoa. LED-lampuissa ei myöskään ole toimivaa liiketunnistusta tai muuta tarpeellista ohjaustekniikkaa, joka tekee niistä energiatehottomampia ja vähentää asumisen mukavuuteen ja turvallisuuteen liittyviä hyötyjä.

Valoram-valaistusratkaisu ottaa huomioon yllämainittujen asioiden lisäksi useita muita hyvään valaistukseen vaikuttavia tekijöitä

Sisävalaistusratkaisut
ja tuotteet

Ulkovalaistusratkaisut
ja tuotteet