fbpx

Taloyhtiön nykyiset valaisimet voidaan päivittää LED-valaisimiksi ilman, että koko valaisimen runkoa tarvitsee uusia. LED-valaisimeksi päivitys ei kuitenkaan tarkoita pelkkää LED-lampun vaihtoa nykyiseen valaisimeen.

Tämä artikkeli kertoo, mitkä valaisimet voidaan päivittää ja mitä asiasta tulisi taloyhtiön päättäjän tai asunnon omistajan näkökulmasta tietää.

Mitä valaisimien päivitys LED-valaisimeksi tarkoittaa?

Valaisimen päivityksessä valaisimen sisällä oleva nykyinen tekniikka puretaan pois ja tilalle asennetaan LED-moduuli. LED-moduuli on komponentti, jota käytetään uusissa LED-valaisimissa. Päivitysmoduuli on oma yksikkönsä ja valaisimen runkona toimii nykyinen valaisin. Päivitys voidaan tehdä niin ulko- kuin sisävalaisimeen.

Mitä hyötyä valaisimen päivityksestä on?

Vanhan valaisimen päivitys on uuteen LED-valaisimeen verrattuna huomattavasti halvempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin koko valaisimen korvaaminen uudella.

Esimerkiksi jos taloyhtiön nykyiset ulkoseinien valaisimet ovat metallirunkoisia ja ne ovat alle 15 vuotta vanhoja, on valaisimen rungolla vielä käyttöikää jäljellä vähintään kymmenen vuotta tai parhaassa tapauksessa enemmänkin. Valaisimen sisällä oleva tekniikka on kuitenkin jo vanhentunutta, vaikka runko olisikin edelleen käyttökunnossa, sillä LED-teknologian kehitys on ollut nopeaa.

Yllä olevassa tapauksessa on turhaa vaihtaa hyväkuntoinen valaisinrunko uuteen. LED-moduulin asennus nykyiseen valaisimeen lisää vanhan valaisinrungon käyttöikää huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Tavallisesti uusi metallirunkoinen valaisin asennuksineen maksaa LED-moduuliin verrattuna 2,5–3-kertaisen summan.

Päivityksellä saadaan myös muita hyötyjä. Esimerkiksi porraskäytävän sisävalaisimissa LED-moduulin mukana valaisimiin saadaan liiketunnistus. Tämä tarkoittaa, että moduulissa on oma liiketunnistin, jolloin valaisimet saadaan toimimaan älykkäämmin ja energiaa säästyy.

Opas sähköautojen latauslaitteiden hankintaan!

Ilmaisessa oppaassa käsittelemme sähköautojen latausasemien hankintaprosessin keskeisemmät vaiheet.

Jaamme parhaat vinkit kartoituskyselyn toteutukseen latauslaitteiden hankintaan asti👇

Millaiset valaisimet voidaan päivittää LED-valaisimiksi?

LED-valaisimiksi päivittäminen onnistuu pyöreille plafondi-mallisille valaisimille, joita on porraskäytävissä, yleisissä sisätiloissa ja ulkoseinissä sekä alakatoissa. Loisteputkivalaisimien ja piha-alueiden pylväsvalaismien päivitys ei onnistu pelkällä LED-moduulilla.

Voidaan päivittää:

  • Porraskäytävän yleisten sisätilojen valaisimet
  • Ulkoseinien ja alakattojen valaisimet.

Alla kuvia ulkoseinien metallirunkoisista valaisimista jotka voidaan päivittää LED-moduulilla toimiviksi. Mustarunkoinen valaisin vaatii kuvun vaihdon moduulin asentamisen yhteydessä.

Kummatkin porraskäytävävalaisimet voidaan päivittää LED-moduulille. Vasemman puoleinen valaisin on metallirunkoinen lasikupuinen valaisin, joka sopii parhaiten LED-moduulille.

Milloin valaisin kannattaa päivittää LED-moduulilla:

  • Perussääntönä alle 15 vuotta vanhat valaisimet
  • Valaisin on metallirunkoinen ja runko on ehjä – myös vanhemmat valaisimet mahdollista päivittää
  • Muovirunkoisten valaisimien päivitys vain ehjärunkoisiin valaisimiin – rungossa saa olla kellastumia tai mustumia
  • Kellastunut tai likainen kupu ei ole ongelma – kuvut on mahdollista vaihtaa uuteen.

Mitä eroa on päivityksellä ja pelkällä LED-lampun vaihdolla?

LED-moduulien vaihtaminen yhtenäistää valaistuksen päivittämällä valaisimen tekniikan nykypäivään. Mikäli siirrytään pelkästään käyttämään LED-lamppuja, niitä joudutaan vaihtamaan usein ja lamppujen tulisi olla aina saman tehoisia, mallisia ja valonväriltään samoja. Muutoin valaistuksesta tulee kirjava ja epäsiisti, kun lamput ajan myötä vaihtuvat erilaisiksi.

  • LED-moduulin käyttöikä on keskimäärin (3) kolme kertaa pidempi kuin LED-lampun
  • LED-moduuli on myös LED-lamppua varmatoimisempia ja tämä yhdessä pidemmän käyttöiän kanssa tekee moduuleista pitkään käytössä kestäviä
  • LED-moduuli antaa tasaisemman valon valaisimeen.

LED-moduulilla päivittäminen sopii monenlaisiin kohteisiin

LED-moduulin päivittäminen on usein vaivatonta. Kunhan käytettävä LED-moduuli on laadultaan oikeanlainen, ei valaisimen päivittämisessä ole tekniikan kannalta mitään ongelmaa. LED-moduuleja voi hyvin asentaa vanhoihin valaisinrunkoihin.

LED-moduulien käytössä suurin haaste onkin oikean moduulin valinta käyttökohteen mukaan. Tämä vaatii erityisosaamista, jotta lopputuloksesta tulee hyvä ja toimiva.

Mietitkö valaistuksen uudistamista arvokohteessa?

Neuvomme mielellämme, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ja millaisiin asioihin kannattaa varautua.

Ota yhteyttä ja kysy lisää ›

Juha Heiskanen, Valoram Oy

Kysy lisää valaistuksesta, josta saat kaikki muutkin hyödyt kuin pelkän energiansäästön

Juha Heiskanen
toimitusjohtaja

 

045 127 1130
juha.heiskanen@valoram.fi

Share This