fbpx

EU:n ekosuunnitteludirektiivin valaistusta koskeva asetus astui voimaan 1.9.2021. Ekosuunnitteludirektiivillä EU haluaa vähentää suoria kasvihuonepäästöjä sekä parantaa tuotteiden ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta. Voimaan astuneen asetuksen siirtymäaika päättyy, jolla on vaikutuksia myös valaisinmarkkinaan.

Merkittävä vaikutus monen liike- ja toimitilakiinteistön sekä teollisuuslaitoksen näkökulmasta on, että T8- ja T5-loisteputket poistuvat markkinoilta 24.8.2023. Ne korvataan led-valoputkilla samaan tapaan kuin led-valot ovat korvanneet hehkulamput ja elohopealamput. Valmistajista esim. Osram on ilmoittanut lopettavansa loisteputkien myynnin asteittain.

Loisteputkien vaihdon yhteydessä koko valaisin kannattaa tarkastaa

Vanhojen loisteputkien korvaaminen led-putkilla on mahdollista, mutta vaihto voi vaatia muutoksia myös valaisimen runkoon. Vanhat valaisimet voidaan päivittää ledeille sopiviksi poistamalla kuristin ja mahdollistamalla suorasähkökäyttö. Näin tehohäviö pienenee. Työ on yksinkertainen ja nopea tehdä samalla, kun valaisimen kunto tarkastetaan.

Opas sähköautojen latauslaitteiden hankintaan!

Ilmaisessa oppaassa käsittelemme sähköautojen latausasemien hankintaprosessin keskeisemmät vaiheet.

Jaamme parhaat vinkit kartoituskyselyn toteutukseen latauslaitteiden hankintaan asti👇

Ledit tuottavat parempaa valotehoa pienemmällä energiankulutuksella

Vaikka direktiivin taustalla ovat ympäristölähtökohdat, led-valaisimet ovat monessa mielessä muutenkin perinteisiä loisteputkia parempi valonlähde. Ne kestävät n. viisi kertaa pidempään kuin loisteputki, syttyvät nopeasti ilman välkkymistä ja tuottavat huomattavasti miellyttävämmän valaistuksen tasaisen valonsa vuoksi. Lisäksi ledien säätömahdollisuudet ovat selkeästi paremmat kuin loisteputkien.

Loisteputkien poistuminen on luonnollinen paikka koko valaistuksen tarkasteluun

Loisteputkien uudistaminen ja valaisinten tarkastaminen antaa myös erinomaisen paikan korjata ongelmakohtia kiinteistön valaistuksessa. Asiantuntijamme auttaa suunnittelutyössä.

Aloita valaisinten saneeraus ajoissa

Kun kaikki kiirehtivät uudistamaan valaistusta, markkinalle saattaa syntyä ruuhkaa. Tämän vuoksi erityisesti kohteissa, joissa loisteputkia kuluu isoja määriä, kannattaa toimia nopeasti. Näin varmistetaan, että varastossa riittää putkia uudistuksen ajaksi ja valaisimet saadaan kuntoon ajallaan.

Haluatko syvällisempää tietoa sisävalaistuksen uudistamisesta?

Lataa maksuton sisävalaistuksen ostajan opas

Juha Heiskanen, Valoram Oy

Kysy lisää valaistuksesta, josta saat kaikki muutkin hyödyt kuin pelkän energiansäästön

Juha Heiskanen
toimitusjohtaja

 

045 127 1130
juha.heiskanen@valoram.fi

Share This