fbpx

Uusi porraskäytävän LED-valaistus tuo asumismukavuutta taloyhtiölle

Vaikka valaistusuudistus porraskäytävissä tuo kustannussäästöjä energiassa ja huollossa, voi sillä on myös vaikutus asumisen laatuun.

119 Valaisinta

Talojen lukumäärä 4

Asuntojen määrä 93

Rakennettu 1999

Miten uusi valaistus vaikuttaa asukkaan elämään?

 

Helsingin Käräjäkujan taloyhtiön asukas on saapumassa kotiin työpäivän jälkeen. Ulkona on edelleen lämmintä mutta alku syksyn ilta on jo ehtinyt pimentyä.

Taivas on pilvetön eikä vettä sada, taloyhtiön pihalla on hämärää ja astelet kohti kerrostalon alaovea.

Kädessäsi on kauppareissulta ostoskassi ja kaivat avaimia taskusta. Kävelet lähelle ulko-ovea ja porraskäytävän tuulikaapin valo syttyy palamaan.

” Onpas mukavaa, kun nuo porraskäytävän uudet valaisimet toimivat liiketunnistimella”

Avaat oven ja astut sisään porraskäytävään. Valot syttyvät nopeasti edelläsi ja porraskäytävä täyttyy valosta. Kävelet portaita ostoskassin kanssa ylös. Valot pysyvät päällä eikä tarvitse hapuilla pimeässä valokatkaisijaa.

 

Lue miten taloyhtiössä saavutetaan parempi asumisen mukavuus ja matala elinkaarikustannus >>

 

Mikä on vanhan valaistuksen ongelma, joka eniten vaikuttaa taloyhtiön asukkaan arkeen?

Tilanne ennen valaistusuudistusta oli hyvin erilainen. Vanha pienoisloisteputkilla toteutettu valaistus oli hidas syttymään. Valokatkaisijaa painaessa lamput antoivat täyden valotehon vasta kun oli kävellyt jo niiden ohitse.

Kellastuneet kuvut vähensivät entisestään valontuottoa ja valon väri oli muuttunut kupujen myötä kellertäväksi. Porraskäytävissä oli aina hämärää, vaikka valot olivatkin päällä.

Päänvaivaa aiheutti myös valokatkaisijoista toimiva valaistus, joka piti sytyttää usein uudestaan, mikäli matka kerrosten välissä koti- tai ulko-ovelle kesti liian kauan.

Yllättäen sammuvat valot porraskäytävissä ja pimeässä valokatkaisijan hapuilu on epämiellyttävää ja sen lisäksi se aiheuttaa todellisen vaaratilanteen.

Mitä useampaan kysymykseen vastaat kyllä, sitä varmemmin on aika uudistaa taloyhtiön valaistus LED-aikaan

 

 1. Onko valaisimien kuvut kellastuneita?Onko käytössä pienoisloistelamppuja tai hehkulamppuja?

  Onko käytävissä valokatkaisijat, jolla va§laistus sytytetään?

  Onko valaisimet yli 10 vuotta vanhoja?

  Oletko nähnyt rikkinäisiä lamppuja viimeisen vuoden aikana porraskäytävässä?

Merkittävät porraskäytävän valaistuksen kustannukset tulevat huoltokustannuksista

Porraskäytävien valaistuksen huoltokustannukset muodostuvat näistä asioista:

 • Valokatkaisijat
 • Lampun vaihdot
 • Rikkoutuneet kuvut
 • Rikkoutuneet valaisimet
 • Rikkoutuneet liitäntälaitteet
 • Porrasvaloautomatiikka

Näistä muodostuvat kustannukset ovat isoissa kiinteistömassoissa kymmeniä tuhansia euroja ja ovat näin merkittävä osa valaistuksen kustannuksia.

Suosittelemme hyvin harvoin pelkkiä lamppujen vaihtoja porraskäytävän valaistuksen uusimisessa. Uusilla valaisimilla saadaan kaikki hyödyt käyttöön ja kustannukset minimoitua pitkällä aikavälillä.

 

Uusi LED-valaistus ratkaisee vanhan valaistuksen ongelmat Onnistuneen valaistusuudistuksen edellytykset ovat:

 

Ymmärretään mitä ollaan tekemässä ja kenen kanssa
1. Käy alkutilanteen ja kiinteistön huolellisesti läpi, jotta varmasti oikea ratkaisu voidaan toteuttaa.

Tekee ja toimittaa sen mitä on luvattu ilman yllätyksiä
2. Huomioi asukkaat ja isännöitsijän avoimella kommunikaatiolla, aikataulussa pysymisellä ja hinnalla, joka ei sisällä muuttuvia tekijöitä.

Hoitaa vastuut ja velvoitteet projektin jälkeen
3. Tarjoaa huolenpitotakuun, jolloin asiakkaalle ei koidu korjauskuluja ensimmäiselle 5 vuodelle ja projektin dokumentoinnin, jotta pitkänkin ajanpäästä tiedetään mitä taloyhtiöön on tehty.

1. Alkutilanteen kartoitus

On hyvä muistaa, ettei taloyhtiön valaistusta voi suunnitella pelkästään toimistopöydän ääressä. Kohteessa on käytävä paikan päällä ja kartoitus on tehtävä yksilöllisesti, ja valaistuksen toimittajan on ymmärrettävä taloyhtiövalaistusten suunnittelun erityispiirteitä.

Etuna asiakkaalle syntyy ratkaisuehdotus, joka vastaa täysin taloyhtiön asukkaiden tarpeisiin ja siinä yksi hinta, joka ei sisällä mitään yllättäviä kustannuksia, kun projekti toteutetaan.

2. Uuden valaistuksen toimitus

Valaistuspalveluna varmistaa, että asukkaita tiedotetaan hyvissä ajoin ennen valaistuksen muutostöitä. Asukkaat saavat myös tiedon uuden valaistuksen toimintaperiaatteesta.
Kun asennuksen ajankohta on sovittu ja tiedotus tehty, saapuvat asentajat paikalle sovittuna ajankohtana. Paikat pidetään siisteinä, asennusjälki on asianmukaista ja valaisimet säädetään toimimaan oikein.

Sujuva toimitus ei juurikaan häiritse asukkaan arkea. Kun valaistus asennetaan kerralla oikein, toimii valaistus silloin pitkälle tulevaisuuteen ilman vikaantumisia.

3. Mitä projektin jälkeen

On tärkeää, että valaistuksen toimituksessa on huolenpitotakuu. Takuun on korvattava valaisimen rikkoutumistilanteessa uuden LED-valaisimen lisäksi myös asennustyö. Valaistuspalvelu takaa asennuksesta ensimmäiselle 5 vuodelle 0€ huoltokustannukset.
Toteutus dokumentoidaan, jotta myöhemmin voidaan selvittää mitä on asennettu ja mitä kiinteistössä on tehty.

Tuloksena syntyy vaivattomampi ja turvallisempi asumisympäristö
Useat meistä kulkevat taloyhtiön porraskäytävissä useamman kerran päivässä. Arjen pienillä asioilla voi monesti olla suuri merkitys. Automaattisesti toimiva valotehokas valaistus on mukavuustekijä ja juuri se pieni arjen mukavuutta lisäävä asia.

Mitä asiakas oli mieltä palvelustamme:

Valoram pystyi esittämään selkeän tarjouksen valaistuksen uusimisesta ja kertomaan, kuinka paljon uusi ratkaisu säästäisi sähköä.
Valoram tarjoaa valmiita valaisinjärjestelmäkokonaisuuksia ja he ovat hoitaneet osuutensa yhteistyössä hienosti. Uuden valaistuksen myötä kiinteistöjen huoltokustannukset ovat pienentyneet.

Pertti Laari Realia Management Oy

Uuden LED-valaistuksen toteutus tiiviisti

 1. Valot syttyvät automaattisesti ilman katkaisijoita. Kaikki katkaisijat poistettiin ja niiden tilalle asennettiin peitelevyt.Valot ovat päällä vain siellä, missä liikutaan ja ne syttyvät välittömästi liikettä havaitessaan.
 2. Valaistus on huoltovapaa seuraavat 5 vuotta ja kustannukset huollosta 0 €. Taloyhtiön ei tarvitse huolehtia asiasta.
 3. Energiatehokkuus parani yli 90% liiketunnistinvalaisimilla
 4. Valon teho nousi porraskäytävässä noin kolminkertaiseksi lähtötilanteesta
 5. Valon väri on puhtaan valkoinen ja porraskäytävät näyttävät nyt raikkaammilta kuin ennen

Haluatko hyvin valaistut tilat taloyhtiölle ja lisää asumismukavuutta?

Otathan yhteyttä ja käydään yhdessä valaistuksennykytila ja tavoitteet läpi.

Saat keskustelun pohjalta valmiin ratkaisuehdotuksen, joka voidaan toteuttaa ja taloyhtiö ja asukkaat saavat täysimääräiset valaistuksen hyödyt käyttöön.

Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi