fbpx

Parkkihallista huomattavan suuria energian säästöjä - Pellavan ja Koskenparkki

Vuoden 2016 kesällä Valoram sai tehtäväkseen Tampereen Tampellassa sijaitsevat Kiinteistö Oy Pellavanparkki ja Koskenparkki parkkihallit. Kerroksia kummassakin hallissa on yhteensä 7, valaistusta runsaasti eikä valaistuksella ollut kunnollista ohjaustekniikkaa käytössä.

1100 T8 loisteputkea

10 000€ säästöjä vuodessa

Hyvässä valaistuksessa on turvallista liikkua

Liiketunnistuksella lisää käyttöikää ja energiansäästöjä

Parkkihalleissa oli vanha loisteputkivalaistus, joka kaipasi uudistusta. Parkkihallien yksi merkittävimmistä kuluista on valaistuksen käyttämä energiakustannus ja valaistuksen huolto. Satojen tuntien polttoaika ja tuhannet loisteputket kuluttavat vuositasolla kymmeniä tuhansia euroja eikä tälle energiakustannukselle saa mitään lisäarvo.

Pellavanparkki 630 T8 loisteputkea (315 valaisinta)

Koskenparkki 485 T8 loisteputkea (215 valaisinta)

Artikkeliin liittyvät ratkaisut löydät täältä >>

Mitä parkkihallin valaisimille kannattaa tehdä >>

Huomioi valaistushankintaan liittyvät asiat >>

 

Yhteensä 1115 loisteputkea, 530 valaisinta

Hallissa ei ollut liiketunnistusta käytössä. Osaa valaistuksesta ohjattiin kellolla, mikä tarkoittaa, että hiljaisina tunteita, kuten yöllä, valaisimista tiputetaan pois käytöstä 1/3. Muuten valot olivat päällä jatkuvasti. Tämä ei ollut optimaalisin tapa hoitaa ohjausta, mutta oli kuitenkin parempi kuin pelkkä on / off malli, jota luonnollisesti ei voida edes julkisissa parkkihalleissa käyttää.

Kohteen ongelmana oli tavallisilla loisteputkilla toteutettu valaistus ilman järkevää ohjaustekniikkaa. Ratkaisuksi parkkihalleihin tehtiin LED-loisteputkien vaihdot ja uuden ohjauksen rakentaminen. Näin energiakulut saatiin minimoitua mahdollisimman pienellä investoinnilla.

 

Parkkihallin valaistus ennen valaistussaneerausta

LED-loisteputket parkkihallissa

LED-loisteputkiin päädyttiin kustannustehokkuuden aikaansaamiseksi. Kohteessa kaikkien valaisimien uusiminen uusiksi LED-valaisimiksi olisi toki ollut energiatehokkaampi ja kestävämpi ratkaisu, mutta hintalappu luonnollisesti moninkertainen. Tässä kohteessa LED-loisteputki tarjosi hyvän hinta laatusuhteen mini-investoinnilla.

Asennuksen yhteydessä valaisimista poistettiin häiriökondensaattorit loistehon minimoimiseksi. Muutamia loisteputkien päitä jouduttiin asennuksen yhteydessä vaihtamaan sekä muutamia rikkoutuneita liitäntälaitteita ohittamaan.

Lue lisää palveluistamme >>

Tältä hallissa näytti valaistusuudistuksen jälkeen

Kiinteistö Oy Pellavanparkin energiankulutus tippui merkittävästi. Kuukausitasolla kokonaissäästöt ovat noin 7000 – 8000 kwh, joka tekee noin 700 – 800€ kuukaudessa, keskimäärin 9000€ euroa vuodessa.

Valoram myös huolehtii hallin valaistuksesta takuuajan aikana (5 vuotta) ja vaihtaa rikkoutuneet LED-loisteputket uusiin. Tämä vapauttaa asiakkaan aikaa turhilta huoltokäynneiltä ja minimoi edelleen kustannuksia. Asiakas saa nauttia useita vuosia uuden valaistuksen tuomista hyödyistä.

Julkisten tilojen jättämää kokemusta käyttäjille ei pidä myöskään aliarvioida.

Parkkihallin käyttäjät näkevät ehjän ja hyvin valaistun tilan, jossa ei ole pimeitä nurkkina tai kellertävää valoa. Siisti, hyvin valaistu tila luo turvallisuuden tunnetta ja jättää parkkihallissa asioimisen jälkeen hyvän fiiliksen.

 

Ajoväylät ovat hyvin valaistuja, mikä lisää turvallisuutta
Halliin rakennettiin myös uusi liiketunnistus. Nyt vain pieni osa valoista palaa jatkuvasti ja loppuosa syttyy, kun liikettä havaitaan. Kolmikerroksisen Pellavan parkin parkkihallin tunnistimet on jaettu kerroskohtaisesti ja vain niissä kerroksissa, joissa liikettä havaitaan, on täysi valaistus päällä. Liiketunnistuksen käyttö näissä kohteissa tuo extrasäästöjä noin 50% lisää. Koskenparkissa tunnistus toteutettiin täsmälleen samalla tavalla.

 

Saako pelkällä liiketunnistuksella ja vanhoilla loisteputkilla säästöjä?

Säästöjä saadaan aina sen mukaan, mitä vähemmän valoja voidaan polttaa turhaan. Perinteisten loisteputkien ja tunnistimien käyttöön liittyy ongelma, joka on putkien kestävyys. Tavalliset loisteputket eivät syty heti, vaan ne jäävät hetkeksi ikään kuin välkkymään, jonka jälkeen ne vasta antavat valoa. Tämä sytytys-sammutus sykli rasittaa putkia ja lyhentää merkittävästi niiden käyttöaikaa. Joskus syttyminen voi olla tuskaisen hidasta ja parkkihalleissa, joissa on kylmää, on syttyminen vielä hitaampaa ja putket rasittuvat entistä enemmän. Myös hidas syttyminen aiheuttaa sen, että autolla ajaessa valot saattavat edelleen olla pimeänä, vaikka niiden pitäisi jo palaa. Tämä jo itsessään aiheuttaa vaaratilanteita.

Pimeä ajoluiska ennen muutostöitä

LED-loisteputkien käyttö on suositeltavaa liiketunnistuksen yhteydessä.

Yhteenveto:

Seuraavan kerran parkkihallin tilaa arvioidaan 2021, kun takuuaika päättyy. Vanhoilla valaisinrungoilla on oma käyttöikänsä ja mm. niiden kuntoa arvioidaan seuraavassa katsauksessa. Tuohon hetkeen mennessä asiakas on saanut energian säästöjä yli 40.000€ eikä huoltoon ole tarvinnut käyttää juurikaan rahaa. Investointi on maksanut itsensä takaisin ja viivan alle on jo ehtinyt jäädä mukavasti plussaa kertyneistä säästöistä.

Mitä hyötyjä asiakas sai:

  • Energian säästöt lähes 10.000€ vuodessa
  • Huoltokustannukset tippuvat lähelle nollaa
  • Tila on valoisa ja näin miellyttävämpi käyttäjille

Jätä yhteystiedot niin kartoitamme myös teidän kohteenne. Kartoituksesta saatte arvion:

  • Nykyisestä valaistuksen kunnosta
  • Saavutettavissa olevista säästöistä
  • Ratkaisuehdotuksen hintoineen

Energiakustannukset

Energiakustanukset putosivat 95%. Vanhan valaistuksen käyttämä energia valaisinta kohden oli yli 30w ja kaikki kerroksen valaisimet syttyivät palamaan aina, kun painonappia painettiin.

Uudet liiketunnistinvalaisimet syttyvät omina yksikköinään aina liikettä havaitessaan. Valot palavat noin 30 sekuntia, jolloin portaita alas kävellessä valot eivät jää palamaan kovinkaan pitkäksi aikaa.

Porraskäytävien painonapit myös poistettiin, joten hajoavia asioita oli jälleen yksi vähemmän. Keskimääräinen hinta painonapin vaihtamiselle sähkömiehen töineen liikkuu verollisena hintana 70€ – 100€ välillä. Tällä hinnalla saa jo lähes uuden valaisimen.

Haluatko hahmotella mahdollista investointia omalla tietokoneellasi? Valaistuksen urakkalaskuri pyytää sinulta nykyisen valaistuksen tiedot ja kertoo parhaat korvaavat tuotteet tilalle. Kun kaikki on lisätty laskuriin, tilaa tarjous sähköpostiisi ja saat valaistusuudistuksen hinnan hyötyineen ja takaisinmaksuaikoineen sähköpostiisi:

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella aiheeseen liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.

Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi