fbpx

Isännöitsijän arki helpottui, kun taloyhtiön valaistus uusittiin

Vaikka valaistusuudistus porraskäytävissä tuo kustannussäästöjä energiassa ja huollossa, on sillä myös paljon positiivisia vaikutuksia asukkaiden laatuun. Isännöitsijän arkeen saatiin myös helpotusta pienentyneellä kiinteistönhuollon tarpeella.

172 Valaisinta

Talojen lukumäärä 4

Asuntojen määrä 152

Rakennettu 1956

Miten taloyhtiön porraskäytävän valaistus vaikuttaa isännöitsijän arkeen?

 

Helsingin Roihuvuorentien isännöitsijän työpäivä alkaa tyypillisissä merkeissä, puhelin pirahtaa ja soittaja ilmoittaa taloyhtiön porraskäytävän rikkoutuneista lampuista. Huoltopyyntö lähtee sähköpostilla eteenpäin ja muutaman viikon päästä isännöitsijän hyväksyttäväksi tulee huoltoyhtiön lasku lampunvaihdosta.

Pienen ja yksinkertaisen asian hoitoon kuluu suhteettoman paljon aikaa ja energiaa. Keskimäärin isännöitsijä hoitaa noin parikymmentä taloyhtiökohdetta, joten huoltopyynnöt ovat lähes päivittäisiä.

 

Lue lisää valaistussuunnittelusta joka takaa onnistuneen lopputuloksen >>

 

Mitä useampaan kysymykseen vastaat kyllä, sitä varmemmin on aika uudistaa taloyhtiön valaistus LED-aikaan

 1. Onko valaisimien kuvut kellastuneita?
 2. Onko käytössä pienoisloistelamppuja tai hehkulamppuja?
 3. Onko käytävissä valokatkaisijat, jolla valaistus sytytetään?
 4. Onko valaisimet yli 10 vuotta vanhoja?
 5. Oletko nähnyt rikkinäisiä lamppuja viimeisen vuoden aikana porraskäytävässä?

Mikä on vanhan valaistuksen ongelma, joka aiheuttaa eniten vaivaa isännöitsijälle?

Isännöitsijän työtehtäviin kuuluu paljon kiinteistön ylläpitoon liittyviä asioita. Valaistus on yksi runsaasti huoltoa vaativa tekijä koska valopisteitä on usein taloyhtiössä vähintäänkin kymmeniä.

Kun isännöitsijällä on parikymmentä kohdetta hallinnoitavanaan, kasvaa huollettavien valaisimien määrä helposti jopa tuhansiin. Pahimmassa tapauksessa huoltopyyntöjä tulee valaistuksen osalta lähes päivittäin.
Oman ajankäytön tehostaminen ja keskittyminen taloyhtiölle arvoa tuottaviin asioihin auttaa jaksamaan työssä paremmin.

Eniten porraskäytävien ja yleisten sisätilojen valaistuksen huoltoa vaativat ja samalla eniten kustannuksia aiheuttavat asiat ovat nämä:

 1. Valokatkaisjat
 2. Lampun vaihdot
 3. Rikkoutuneet kuvut
 4. Rikkoutuneet valaisimet
 5. Pienoisloistelamppuvalaisimien liitäntälaitteet
 6. Porrasvaloautomatiikka

Uusi LED-valaistus poistaa huoltotarpeet ja isännöitsijän arki helpottuu

Jotta uudesta valaistuksesta saadaan kaikki saatavilla olevat hyödyt, on huomioitava seuraavat asiat kokonaisuutta ajatellen

 1. Alkutilanteen kartoitus

On hyvä muistaa, ettei taloyhtiön valaistusta voi suunnitella pelkästään toimistopöydän ääressä. Kohteessa on käytävä paikan päällä ja kartoitus on tehtävä yksilöllisesti, ja valaistuksen toimittajan on ymmärrettävä taloyhtiövalaistusten suunnittelun erityispiirteitä.

Etuna asiakkaalle syntyy ratkaisuehdotus, joka vastaa täysin taloyhtiön asukkaiden tarpeisiin ja siinä yksi hinta, joka ei sisällä mitään yllättäviä kustannuksia, kun projekti toteutetaan.

 

 1. Uuden valaistuksen toimitus

Valaistuspalveluna varmistaa, että asukkaita tiedotetaan hyvissä ajoin ennen valaistuksen muutostöitä. Asukkaat saavat myös tiedon uuden valaistuksen toimintaperiaatteesta.
Kun asennuksen ajankohta on sovittu ja tiedotus tehty, saapuvat asentajat paikalle sovittuna ajankohtana. Paikat pidetään siisteinä, asennusjälki on asianmukaista ja valaisimet säädetään toimimaan oikein.

Sujuva toimitus ei juurikaan häiritse asukkaan arkea. Kun valaistus asennetaan kerralla oikein, toimii valaistus silloin pitkälle tulevaisuuteen ilman vikaantumisia.

 

 1. Mitä projektin jälkeen

On tärkeää, että valaistuksen toimituksessa on huolenpitotakuu. Takuun on korvattava valaisimen rikkoutumistilanteessa uuden LED-valaisimen lisäksi myös asennustyö. Valaistuspalvelu takaa asennuksesta ensimmäiselle 5 vuodelle 0€ huoltokustannukset.
Toteutus dokumentoidaan, jotta myöhemmin voidaan selvittää mitä on asennettu ja mitä kiinteistössä on tehty.

Minkälaisia tuloksia isännöinnin näkökulmasta saatiin?

Vuonna 2015 tehty investointi valaistukseen ovat olleet eläkevakuutusyhtiö Varman kannalta kannatta.

Varman huoltokustannukset ovat olleet 0€ vuosien 2015 – 2019
• Isännöitsijän aikaa ja energiaa on säästynyt
• Asukkaat ovat tyytyväisempiä

Huoltoon ei ole käytetty aikaa tai resursseja omistajan toimesta. Vain muutama valaisin on vaihdettu 2015 – 2019 vuosien aikana. Kiinteistön hallinnolta säästyvä aika on merkittävä ja energiaa voidaan käyttää huomattavasti tärkeämpiin kiinteistön hallintoon liittyviin tehtäviin.

Valaistuksen teho on säilynyt korkeana ja liiketunnistus toimii automaattisesti.

Asumismukavuus on näin parantunut. Tilat ovat turvallisemmat ja miellyttävämmät käyttää.
Tärkeänä tuloksena pidetään myös parempaa asukasviihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Pitkällä aikavälillä sillä voi olla pieni positiivinen vaikutus asukkaisiin ja asukas tyytyväisyys helpottaa näin kiinteistön hallinnon ja omistajan elämää hyvin monella tapaa.

 

 1. Valot syttyvät automaattisesti ilman katkaisijoita. Kaikki katkaisijat poistettiin ja niiden tilalle asennettiin peitelevyt.
 2. Valot ovat päällä vain siellä, missä liikutaan ja ne syttyvät välittömästi liikettä havaitessaan. Vanha valaistus syttyi katkaisijasta ja kerroksen kaikki valaisimet olivat päällä samaan aikaan.
 3. Valaistus on huoltovapaa koska rikkoutuvia komponentteja on merkittävästi vähemmän. Ei lamppuja, katkaisijoita tai porrasvaloautomatiikkaa.
 4. Energiatehokkuus parani yli 90% liiketunnistin valaisimilla
 5. Valon teho pysyi porraskäytävissä suunnilleen samalla tasolla. Vanhat 28w perhoslamput olivat valotehokkaita. Uudet LED valaisimet tuovat saman valotehon 12w energiankulutuksella.

Porraskäytävien valaistuksen merkittävimmät kustannukset tulevat aina huollosta:

Näistä muodostuvat kustannukset ovat isoissa kiinteistömassoissa kymmeniä tuhansia euroja ja ovat näin merkittävä osa valaistuksen kustannuksia.

Suosittelemme hyvin harvoin pelkkiä lamppujen vaihtoja porraskäytävän valaistuksen uusimisessa.

Uusilla valaisimilla saadaan kaikki hyödyt käyttöön ja kustannukset minimoitua pitkällä aikavälillä.

 

Yhteenveto:

Vuonna 2015 tehnyt investoinnit valaistukseen ovat olleet eläkevakuutusyhtiö Varman kannalta kannattavia.

Huoltoon ei ole käytetty aikaa tai resursseja. Vain muutama valaisin on vaihdettu menneiden vuosien aikana. Kiinteistön hallinnolta säästyvä aika on merkittävä ja energiaa voidaan käyttää huomattavasti tärkeämpiin kiinteistön hallintoon liittyviin tehtäviin.

Valaistuksen teho on säilynyt korkeana ja liiketunnistus toimii automaattisesti. Asumismukavuus on näin parantunut. Tilat ovat turvallisemmat ja miellyttävämmät käyttää.

Energiasäästö on pieni, mutta tuo mukavan lisän muihin kustannussäästöihin.

Tärkeimpänä asiana voidaan kuitenkin pitää parempaa asukasviihtyvyyttä ja turvallisuutta. Pitkällä aikavälillä se varmasti luo pystyvyyttä asukkaisiin ja helpottaa näin kiinteistön omistajan elämää hyvin monella tapaa.

 

Mitä asiakas oli mieltä palvelustamme:

Valoram pystyi esittämään selkeän tarjouksen valaistuksen uusimisesta ja kertomaan, kuinka paljon uusi ratkaisu säästäisi sähköä.
Valoram tarjoaa valmiita valaisinjärjestelmäkokonaisuuksia ja he ovat hoitaneet osuutensa yhteistyössä hienosti. Uuden valaistuksen myötä kiinteistöjen huoltokustannukset ovat pienentyneet.

Pertti Laari Realia Management Oy

Isännöitsijä, haluatko taloyhtiölle merkittävää hyötyä asumismukavuudessa ja kustannussäästöissä ja samalla helpottaa omaa työurakkaasi?

Otathan yhteyttä ja käydään yhdessä valaistuksennykytila ja tavoitteet läpi.

Saat keskustelun pohjalta valmiin ratkaisuehdotuksen, joka voidaan toteuttaa ja taloyhtiö ja asukkaat saavat täysimääräiset valaistuksen hyödyt käyttöön.

Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi