fbpx

Valaistuksen Ohjaus taloyhtiön ulkoalueilla

Taloyhtiön pihavalaistuksen ohjaamiseen on olemassa monia eri ratkaisuja ja tekniikan kehittyessä mahdollisuudet lisääntyvät. Mitä eroa ohjaustekniikoilla on ja missä tilanteessa niitä tulisi käyttää?

Ulkovalaistuksen ohjaustekniikat voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin. Jokaisella ohjaustavalla on oma käyttötarkoituksensa ja tilanteet, joihin ne soveltuvat parhaiten.

 1. Manuaalinen ohjaus
 2. Kello-ohjaus
 3. Hämäräohjaus
 4. Liiketunnistus
 5. Ohjelmoitava valaistus

 

Manuaalinen ohjaus 

Tarkoittaa katkaisijasta päälle laitettavia valoja. Sopii käytettäväksi rivitalokiinteistöissä asuntokohtaisiin valaisimiin kuten takapihan seinävalaisimille. Käytetään myös asuntojen numerovalaisimissa, mutta numerovalaisimien ohjaukseen sopii paremmin hämäräkytkin.

+ Manuaalinen ohjaus sopii parhaiten asuntokohtaisille valaisimille, joita ei ole välttämättä tarve pitää päällä kaikkina pimeinä tunteita.

– Ei sovellu käytettäviksi ohjaamaan taloyhtiön pihavalaisintolppia tai muita kiinteistön valaisimia, jotka tuottavat piha-alueella yleisvalaistusta.

 

Kello-ohjaus

Kello-ohjattu valaistus toimii nimensä mukaisesti kellon mukaan. Ajat on asetettu vuodenaikojen pimeiden aikojen mukaan niin, että valot palavat silloin, kun oletetaan olevan pimeää. Yksi yleisimmistä tavoista ohjata taloyhtiön ulkovalaistusta. 

+ Voidaan yhdistää esimerkiksi hämäräkytkimen kanssa. Kello voi sammuttaa kaikki tai osan valaisimista haluttuihin aikoihin. Sopii hyvin käytettäväksi ohjaamaan taloyhtiön ulkovalaistusta.

– Kello-ohjauksessa sateisen ja aurinkoisen syysaamun ero on aika merkittävä. Kello voi esimerkiksi sammuttaa valot muutamaa tuntia aiemmin, vaikka valolle olisi vielä tarvetta tai ne valot voivat palaa hieman pidempään kuin olisi tarvetta. 

 

Hämäräohjaus 

Hämäräohjaus toimii luonnonvalon mukaisesti. Tunnistin säädetään tunnistamaan riittävä valaistuksen taso, joka joko sytyttää tai sammuttaa valaistuksen. Tunnistin on usein rakennuksen pohjoispuolella niin, etteivät ensimmäiset auringon valonsäteet sammuta valaistusta. Usein tunnistin on myös suojassa katu- ja muulta valaistukselta, jolloin ehkäistään, ettei muu valaistus aiheuta häiriöitä tunnistimelle.

+ Hämärätunnistuksen etu on se, että valaistus on päällä silloin, kun on hämärää. Ulkovalaistus ei käytännössä koskaan pala turhaan hämäräohjauksella.

– Jos hämäräohjausta käytetään uusien LED-valaisimien kanssa, on huomioitava, että LED-valaisimet tuottavat enemmän valoa ja suuntaavat valoa eri tavalla, kun perinteiset valaisimet. Jos uudet LED-valaisimet on liian lähellä hämärätunnistinta, voi tämä aiheuttaa valaistuksen toiminnassa häiriötä. 

 

Liiketunnistus 

Toistaiseksi vielä vähän käytetty ulkovalaistuksen ohjaustapa. Yleisimmin taloyhtiöissä liiketunnistimia käytetään roskakatoksissa ja esimerkiksi pysäköintialueilla voi olla LED-valonheittimiä liiketunnistimilla tuomassa lisävalaistusta, kun alueella liikkuu ihmisiä tai ajoneuvoja.

Piha-alueen pylväsvalaisimiin myös saatavilla liiketunnistimia. Tunnistimet eivät sammuta pihan pylväsvalaisimia kokonaan, vaan himmentävät ne esimerkiksi 50% teholle, kun liikettä ei havaita tai piha-alueella oleskella. Liikettä havaitessa valoteho nousee täyteen tehoon.

Vastaavaa tekniikka kuin yllä voidaan myös käyttää taloyhtiön seinävalaisimissa. Seinävalaisinten tapauksessa tunnistin on valaisimessa sisällä. Liikettä havaitessaan valaisin nostaa valotehon 100% ja kun liikettä ei havaita, valaistuksen taso voi olla jotain väliltä 10% – 50%.

 

+ Liiketunnistus tuo lisäsäästöä parantamalla energiatehokuutta. Lisäksi valaisimen käyttöikä pitenee, koska valaisinta ei käytetä täydellä teholla koko aikaa. Liiketunnistus myös lisää asumisen mukavuutta, koska valot eivät pala turhaan, kun pihalla ei ole ketään – vähentää mahdollista valojen häikäisyä asuntoihin.

– Liiketunnistus soveltuu parhaiten LED-valaisimille. Jos taloyhtiön nykyinen ulkovalaistus on toteutettu LED-lampuilla. Himmennyksen käyttö ei todennäköisesti tule kysymykseen. LED-lamput ovat huonosti himmennettäviä.

 

Ohjelmoitava valaistus 

Valaisinten ohjelmointia käytetään LED-valaisimissa. Mitä tahansa LED-valaisinta ei voida ohjelmoida, vaan uudessa valaisimessa on oltava ohjelmointiominaisuus. Ohjelmointi tarkoittaa, että valaisin säädetään himmentymään automaattisesti. Esimerkiksi valaisin voi pudottaa valotehoaan 80% maksimista klo 23-00 – 01.00. Tästä eteenpäin valaisin palaa puolella 50% teholla aamu viiteen asti, jonka jälkeen valaistuksen voimakkuus nousee täyteen tehoon. Tarkoitus on vähentää turhaa valojen polttamista aikoina, jolloin on todennäköisimmin vähän tai ollenkaan liikettä taloyhtiön piha-alueilla.

 

+ Uusia LED-valaisimia hankittaessa tätä ohjaustapaa kannattaa harkita. Ohjelmointi tuo lisää säästöjä energiakuluissa, lisää valaisinten käyttöikää ja parantaa asumismukavuutta.

– Ei voida käyttää perinteisissä valaisimissa tai jos taloyhtiön pihavalaisimiin on vaihdettu LED-lamput.

Älykäs valaistuksenohjaus

 

 Älykäs valaistus on kaikkea yllämainittua. Älykäs valaistus reagoi liikkeeseen ja päivänvaloon. Älykäs valaistus on langaton, mikä vähentää saneerauskohteissa asennuskustannuksia. Langattoman valaistuksen etuja ovat helppo ohjelmoitavuus ja säädettävyys, mikäli tilanteet tai tarpeet taloyhtiössä muuttuvat. Älyvalaistusta voidaan ohjata siis tietokoneelta ja tarvittaessa säädöt voidaan tehdä hyvin nopeasti, mikäli tarve näin vaatii.

+ Älykkäät valaistukset eivät ole tulevaisuutta vaan nykyaikaa. Älykäs valaistus tuo kaikki valaistuksen hyödyt täysimääräisesti käyttöön. Energiakustannukset, huoltovarmuus, käyttömukavuus ja turvallisuus maksimoituu.

– Käyttöönotto vaatii aina asiantuntijan, jotta kokonaisuudesta saadaan toimiva. Investointihetkellä hieman hinnakkaampi kuin perinteisemmät ohjaustavat, mutta älyvalaistuksen elinkaarikustannukset ovat matalammat kuin millään muulla ulkovalaistuksen ohjaustavalla. 

 

Ohjaustekniikka uuden LED-valaistushankinnan yhteydessä 

Taloyhtiölle uuden LED-ulkovalaistuksen hankinnan yhteydessä on syytä miettiä tarkkaan minkälainen ohjaustapa olisi paras vaihtoehto. LED-tekniikka mahdollistaa monia hyötyä, joita aiemmin ei ollut saatavilla. Hyötyjä on saatavilla laajasti niin kustannuksiin, toimintavarmuuteen, asumisen turvallisuuteen ja asumismukavuuteen liittyen.

Uutta ulkovalaistusta suunniteltaessa kannattaa käyttää apuna taloyhtiöiden valaistuksen asiantuntijaa, joka suunnittelee ja miettii ratkaisun taloyhtiön ja asukkaiden tarpeiden mukaisesti.

 

Mitä hyötyjä valaistuksen ohjauksella saavutetaan?

Ulkovalaistus tarvitsee aina ohjaustekniikkaa. Oikea tapa riippuu siitä, mitä valaistukselle ollaan tekemässä. Tässä tiiviisti hyödyt, mitä valaistuksen ohjauksella voidaan saavuttaa.

 1. Maksimi energiatehokkuus saavutetaan vain älykkäitä valaistusohjausratkaisuja käyttämällä.
 2. Ohjaustekniikka lisää valaisinten käyttöikää, mikä vähentää huollon tarvetta ja pidentää väliä investoida uudelleen valaistukseen.
 3. Asumisen mukavuus paranee, koska valot eivät pala jatkuvasti täydellä teholla.
 4. Valaistuksen ohjaus, joka reagoi valaistavilla alueilla liikkuviin, lisää liikkumisen turvallisuutta.

 

 

Tarvitseeko nykyinen ulkovalaistus säätämistä: 

 • Miten nykyistä valaistusta ohjataan? Liiketunnistus, hämäräohjaus vai kello-ohjaus?
 • Palavatko valot esimerkiksi aamuisin vielä sen jälkeen, kun on jo valoisaa?

Nämä kaksi asiaa tarkistamalla ja ongelmia havaitsemalla, voidaan valaistuksesta saada pienillä säätötoimenpiteillä helposti säästöjä. Tunti ylimääräistä paloaikaa päivässä lisää vuosikustannuksia jo ihan huomattavasti.

 

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >>

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella tuotteisiin liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Kalenteri ajalle

Klikkaa vapaata aikaa varataksesi ajan.
 
matiketopelasu
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

matiketopelasu

Ole hyvä ja tarkista varauksetn tiedot alta ja vahvista:

Share This