fbpx

Seinävalaisimet taloyhtiön ulkoseinillä – Milloin kannattaa vaihtaa LED lamppu vanhan lampun tilalle?

Seinävalaisimien päivitys LED-aikaan taloyhtiössä, mutta onko LED-lampun vaihto hyvä vaihtoehtoa ja milloin se kannattaa tehdä? Jos pelkkä lamppu vaihdetaan, mitä hyötyjä silloin jää saamatta?

Uusi LED-valaisin on aina parempi investointi kuin LED-lampun vaihto. Pelkkä LED-lamppu ei tuo edes täysimäräisiä kustannussäästöjä saati muita valaistuksen hyötyjä, joita voidaan saavuttaa, mikäli koko valaisin vaihdetaan uuteen.

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >>

Artikkeliin liittyvät seinävalaisimet löydät täältä >>

 

Investointikustannuksia mietittäessä on hyvä huomioida elinkaarikustannukset. Elinkaarikustannuksista 30% tulee investoinnista ja loput investoinnin jälkeen käyttökustannuksina.

Ulkovalaistuksessa merkittävimmät kustannukset tulevat energiakustannuksista, päinvastoin kuin taloyhtiön sisätilojen yleisvalaistuksessa. Koska energiakustannukset ovat isoin kuluerä ulkovalaistuksessa, voi valonlähteen päivitys tuoda jo pelkästään merkittävän kustannussäästön. Käydään tässä artikkelissa asiaa tarkemmin läpi sekä muita huomioitavia seikkoja.

 

Energiakustannukset?

Suomessa ulkovalaistuksen käyttöaika on 4000h vuodessa ja pimeimpinä aikoina 17h päivässä. Jos vanhan valonlähteen energiankulutus on 30w ja tilalle vaihdetaan 10w LED-lamppu, saadaan säästöjä aikaan valaisinta kohden noin 8€ – 10€ vuodessa pelkästään energiasta.

Lue ulkovalaistuksen energiakustannuksista tarkemmin tästä >>

 

Lisää valotehoa?

Usein LED-lamppu on valaistusteholtaan korkeampi kuin vanha lamppu. Kuinka paljon valoa pääsee ulos valaisimesta, on taas eri asia. Tämä on asia, jolla on merkitystä, valoa tarvitaan siellä, missä liikutaan. Sillä, kuinka paljon valaisimen sisällä on valoa, ei ole mitään merkitystä. Likainen ja kellastunut kupu estää valon pääsemisen ulos valaisimesta ja valaistustason nousu voi jäädä pieneksi.

 

Milloin LED-lampun vaihto on hyvä vaihtoehto?

LED-lamppu voidaan vaihtaa hyväkuntoisiin, siisteihin ja puhtaisiin valaisimiin, joissa on E27 lampunkanta. Vaihdon yhteydessä valaisinkuvut kannattaa puhdistaa huolella, jotta maksimi määrä valoa saadaan ulos valaisimesta.

Elohopealamput E27 kannalla: Näihin on olemassa LED-lamppuja, jotka voidaan suoraan asentaa valaisimeen. Tavallisen E27 kantaisen LED-lampun asennus onnistuu myös elohopealampulliseen seinävalaisimeen, mutta sitä ennen valaisimesta on ohitettava liitäntälaite.

Lue miksi uudet LED-valaisimet ovat parempi vaihtoehto kuin pelkkä LED-lampun vaihto

 

Muut kuin E27 kantaiset lamput

Muilla kannoilla olevat lamput kannattaa unohtaa. Niihin ei ole olemassa turvallista ja luotettavaa vaihtoehtoa. Kiinan tuotannosta löytyy toki erilaisia vaihtoehtoja, mutta niiden toimivuus on todettu käytännön kokemuksiin pohjautuen huonoksi.

Muista kantatyypeistä puhuttaessa viittaan liitäntälaitteellisiin valaisimiin. Liitäntälaitetyyppejä on useita erilaisia ja liitäntälaitteiden sopivuus LED-lampulle pitäisi aina varmistaa. Käytännössä näitä tietoja ei yhdelläkään valmistajalla ole tarjota. Erilaisia liitäntälaitteita on niin paljon, etteivät kenenkään resurssit riitä kannattavasti testaamaan kaikkia.

Ei soveltuva liitäntälaite yhdessä LED-lampun kanssa tarkoittaa aina sitä, ettei LED-lamppu toimi kunnolla tai se hajoaa ennen aikojaan. Pahimmassa tapauksessa aiheutuu sähköpalon vaara.

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella tuotteisiin liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Kalenteri ajalle

Klikkaa vapaata aikaa varataksesi ajan.
 
matiketopelasu
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

matiketopelasu

Ole hyvä ja tarkista varauksetn tiedot alta ja vahvista:

Share This