Ohjaustekniikka taloyhtiön pihavalaistuksessa

Taloyhtiön pihavalaistuksen ohjaamiseen on olemassa monia eri ratkaisuja ja tekniikan kehittyessä mahdollisuudet lisääntyvät. Mitä eroa ohjaustekniikoilla on ja missä tilanteessa niitä tulisi käyttää? Tässä artikkelissa käsitellään perinteisiä ohjaustekniikoita.

Varmista että nykyisen pihavalaistuksen ohjaukset on kunnossa eikä valaistus pala turhaan silloin kun sitä ei tarvita

 

Älyvalaistus on nykyaikainen ratkaisu, joka tuo merkittäviä hyötyjä. Perinteisiin ohjaustekniikoihin lukeutuu hämärätunnistimella ohjattu valaistus ja kellolla ohjattu valaistus.

Lue lisää älyvalaistuksesta tästä >>

 

Ulkovalaistuksen tarkistuslista:

  • Miten nykyistä valaistusta ohjataan? Liiketunnistus, hämäräohjaus vai kello-ohjaus?
  • Palavatko valot esimerkiksi aamuisin vielä sen jälkeen, kun on jo valoisaa?

Nämä kaksi asiaa tarkistamalla ja ongelmia havaitsemalla, voidaan valaistuksesta saada pienillä säätötoimenpiteillä helposti säästöjä. Tunti ylimääräistä paloaikaa päivässä lisää vuosikustannuksia jo ihan huomattavasti.

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >>

 

Miten hämäräohjaus ja kello-ohjaus eroaa toisistaan?

Hämäräohjaus toimii luonnonvalon mukaisesti. Tunnistin säädetään tunnistamaan riittävä valaistuksen taso, joka joko sytyttää tai sammuttaa valaistuksen. Tunnistin on usein rakennuksen pohjoispuolella niin ettei ensimmäiset auringon valonsäteet sammuta valaistusta. Usein tunnistin on myös suojassa katu- ja muulta valaistukselta, jolloin ehkäistään, ettei muu valaistus aiheita häiriöitä tunnistimelle.

Hämärätunnistuksen etu on se, että valaistus on päällä silloin kun on hämärää. Sateisen ja aurinkoisen syysaamun ero on aika merkittävä ja mikäli valaistusta ohjataan kellolla. Kello sammuttaa valot muutamaa tuntia aiemmin vaikka valolle olisi vielä tarvetta. Hämärätunnistus olisi taas pitänyt valaistuksen päällä hieman pidempään.

Kello-ohjaus toimii nimensä mukaisesti kellon mukaan. Ajat on asetettu vuodenaikojen pimeiden aikojen mukaan niin että valot palavat silloin kun oletetaan olevan pimeää. Yllämainittua esimerkin mukaisia tilanteita kello-ohjaus ei pysty huomioimaan.

Kumpikin vaihtoehto on toimiva ja molemmat ratkaisut ovat käytössä. Tärkeintä on se, että tunnistus on säädetty oikein ja valot palavat niin kuin pitääkin.

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella tuotteisiin liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Kalenteri ajalle

Klikkaa vapaata aikaa varataksesi ajan.
 
matiketopelasu
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 
matiketopelasu

Ole hyvä ja tarkista varauksetn tiedot alta ja vahvista:

Share This