Julkisivuremontti alkamassa? Näin uusit samalla pihan ja julkisivun valaistuksen.

Julkisivuremontti saa parhaimmillaan talon näyttämään lähes uudelta. Mikä onkaan valaistuksen vaikutus rakennuksen ulkonäköön ja piha-alueisiin?

Haalean keltainen valonväri ja mustuneet valaisimet, on tuttu näky monen taloyhtiön pihalla. Energiatehottomat elohopealamput hohkaavat valaisimissa, numerovalot repsottavat eikä pihalla näe kunnolla liikkua. Antaako tämä todellisuus oikeutta tyylikkäästi viimeistellylle uudelle julkisivulle tai luo turvallisuutta piha-alueilla liikkumiseen?

Artikkeliin liittyvät palvelut löydät täältä >>

 

Valaistuksen päätehtävä on aina valaista piha-alueet mahdollisimman hyvin. Lasten leikkipaikat, parkkipaikat, roskakatokset ja kulkuväylät vaativat oman huomionsa ja usein pienillä asioilla suunnittelussa saadaan fiksumpia tuloksia aikaiseksi. Mitä siis on hyvä huomioida, kun suunnitellaan valaistussaneerausta?

Valaistus on suunnattava niin että valo tulee niille alueille missä liikutaan tai oleskellaan. Valaisimien optiikka valitaan niin, että ne kohdistavat valon sinne missä sitä tarvitaan. Valaistuksen optiikan on suunnattava valoa niin, ettei se paistaa kenenkään olohuoneeseen tai aiheuta kiusallista häikäisyä. Kuvassa esimerkki optiikan vaikutuksesta valaistuksen suuntaukseen.

 

Esimerkit korkeaan tolppaan asennettavan pihavalaisimen valoa suuntaavasta optiikasta. 

  • Symmetrinen valonjako on oikea valinta silloin kun ikkunat eivät ole lähettyvillä ja valaistavaa alaa on reilusti, esimerkiksi parkkipaikat.
  • Epäsymmetrinen valonjako sopii taasen kulkuväylille missä valaistus tulisi suunnata väylän mukaan. Jos valaisimet on lähellä ikkunoita, saadaan epäsymmetrisellä optiikalla minimoitua häikäisyt ikkunoihin.

 

Ajatellaanpa tilannetta jossa perheenjäsenesi saa sairaskohtauksen tai sattuu tapaturma. Oliko hyvä idea jättää numerovalot vaihtamatta tai valitako tuotteeksi joku halvin mahdollinen rimpula. Se maksaa pahimmassa tapauksessa muutaman minuutin kallista aikaa. Jos tämänkin jälkeen olet sitä mieltä, että säästö oli hyvästä, olet todennäköisesti yhtä kitsas kuin Roope Ankka.

Julksisivuremonttiin yhdistetty tyylikäs ulkovalaistus saa kiinteistön näyttämään upealta. Oikeat kohdistukset ja valonvärit tehostavat vaikutelmaa eikä siitä tarvitse maksaa ylimääräistä. Tarvittaessa voidaan myös käyttää tehostevalaistusta, joilla piha-alueen yksityiskohtia voidaan korostaa ja luoda lämmintä ja kodikasta tunnelmaa. Onhan kyseessä kotisi, jossa suurimman osan ajastasi vietät. Pieni ajatus suunnittelussa viihtyvyyteen joka varmasti tuo iloa pimeneviin syysiltoihin.

 

Kuvassa eläkevakuutusyhtiö Varman omistama kiinteistö. Varma satsaa asukkaiden mukavuuteen ja viihtyvyyteen

 

Pohjolan ankarat sääolosuhteet vaativat valaisimien laadulta enemmän. Halvat peltipöntöt ruostuvat hetkessä ja pahimmillaan ne ovat vaihtokunnossa parissa vuodessa. Laatuun satsaaminen ja oikeat materiaalivalinnat korostuvat piha-alueilla. Hyvän LED-valaistuksen elinkaari on helposti yli kymmenen vuotta, jolloin oikeiden valintojen merkitys korostuu ostovaiheessa.

Ohjaustekniikkaa on saatavilla tarvittaessa pihavalaistukseenkin jolloin yön hiljaisimpina tunteina valaistuksen taso laskee 50 – 70% ja energiansäästö kasvaa merkittävästi, käyttöiän pidentyessä useilla vuosilla.

 

 

Olethan yhteydessä, jos haluat keskustella valaistukseen liittyen.
Voit myös varata suoraan kalenteristani ajan niin soitan sinulle.
Juha Heiskanen

Juha Heiskanen

Valoram Oy – Valaistusasiantuntija

045 127 1130
www.valoram.fi

Kalenteri ajalle maaliskuu 2019

Klikkaa vapaata aikaa varataksesi ajan.
 
matiketopelasu
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

matiketopelasu

Ole hyvä ja tarkista varauksen tiedot alta ja vahvista varaus:

Share This